Test Europese hyperloop verloopt succesvol, met medewerking van Denys

Nieuws, Varia
Jan-Kees Verschuure
Simulatie Hyperloop
Simulatie Hyperloop © Hardt Hyperloop

Het European Hyperloop Center in het Nederlandse Groningen heeft een eerste succesvolle test met een hyperloopcapsule achter de rug. Bouwbedrijf Denys uit Wondelgem is verantwoordelijk voor een deel van de installaties.

Dat meldt het bedrijf Hardt Hyperloop maandag 9 september 2024 in een persbericht. De ingenieurs achter de hyperloop spreken over een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de technologie, die vervoer via luchtdrukbuizen mogelijk moet maken met een snelheid van 1.000 km/h.

Personen en goederen

Door de buizen raast een capsule of vacuümtrein waarin zowel personen als goederen kunnen worden vervoerd. De constructie in het Groningse Veendam, die meer dan tien miljoen euro kost, wil vooral overheden en investeerders over de streep trekken en tonen dat het systeem werkt.

“Een van de meest effectieve manieren om de uitstoot van middellange reisafstanden te verminderen, is via elektrische treinen”, legt medeoprichter Tim Houter van Hardt Hyperloop uit. “En toch, zelfs de snelste zijn vrij langzaam naar vliegtuigmaatstaven. Voor dat probleem biedt de hyperloop een oplossing.”

Testfaciliteit

Het European Hyperloop Center is een testfaciliteit die bestaat uit 34 met elkaar verbonden hyperloopbuizen met een diameter van 2,5 meter. Alle buizen zijn gemaakt van staal en geproduceerd door een Koreaans bedrijf en Tata Steel. De installatie van het magnetische transportsysteem is in handen van Denys.

Het voertuig bewoog “soepel” bijna 100 meter door de buizen met een snelheid van 30 kilometer per uur, aldus Hardt Hyperloop, een door studenten van de TU Delft opgericht bedrijf. Zij ontwikkelden de nu geteste capsule op de campus van de technische universiteit.

Op volle snelheid

“De succesvolle eerste demonstratie is een bewijs van het harde werk en de toewijding van het team en de partners”, zegt directeur Marinus van der Meijs van Hardt Hyperloop. “We kunnen niet wachten om onze komende tests op volle snelheid, later dit jaar, uit te voeren.” Bij die test zal het voertuig ook van baan veranderen binnen de hyperloop.

Hyperloop (c) Hardt Hyperloop
Hyperloop (c) Hardt Hyperloop