Marine Fuseliers, PostNL, DB Schenker, DEME en MSC

Kort, Varia
Melanie De Vrieze
Marine Fuseliers oefening Marinebasis Zeebrugge
Oefening van de Marine Fuseliers aan de Marinebasis Zeebrugge © Defensie

Militaire oefening aan de Marinebasis Zeebrugge, PostNL bezorgt 100.000e pakje met cargobike in Gent, DB Schenker werkt samen met Microsoft Cloud Logistics en sleephopperzuiger ‘Piet Hein’ van DEME ontvangt ‘Green Award’.

MARINE FUSELIERS –

In het kader van een militaire oefening wordt vandaag vrijdag 27 september tussen 8.00 uur en 16.00 uur blank munitie afgevuurd aan de Marinebasis Zeebrugge. Het exacte einde van de oefening wordt gemeld aan Port Control. Deze week traint de MarFus (Marine Fuseliers) van de Reserve hoe je een haven benadert om deze veilig te stellen. (RJ)

POSTNL –

Pakjesvervoerder PostNL heeft in het historische centrum van Gent zijn 100.000e pakje bezorgd met een cargobike. Zes bezorgers legden in totaal 43.000 kilometer af met de cargobike om de pakjes te bezorgen in 450 straten. Op korte termijn wil het bedrijf nog veel meer pakjes bezorgen met de cargobike. Tegen 2025 wil PostNL emissievrij bezorgen in 25 binnensteden in de Benelux. Het zet daarvoor zowel elektrische bestelwagens, cargobikes als andere lichte elektrische vrachtvoertuigen in. Het PostNL-sorteercentrum in Evergem krijgt twaalf nieuwe cargobikes. Het nieuwe model is beter afgestemd op de wegen in het stadscentrum met vering over de gehele fiets en dikkere banden. Het bedrijf werft ook nieuwe medewerkers aan om de groei op te vangen. (KH)

LOONKOSTVERMINDERING –

In Oost-Vlaanderen kunnen kmo’s vanaf 1 november 2024 4 tot 5% loonkostvermindering krijgen voor jobs die ze creëren door een investering in een steunzone. In Ronse, Ninove en Geraardsbergen geldt dit ook voor grote ondernemingen. Deze maatregel was al langer van toepassing in de andere provincies en dient om regio’s die getroffen werden door zware saneringen of stopzettingen te ondersteunen. Steunzones of ontwrichte zones zijn gebieden die zware economische klappen kregen en dus tijdelijk ‘economisch’ ontwricht zijn. Jan Geers, directeur Belangenbehartiging Voka Oost-Vlaanderen: “Onze bedrijven bevinden zich in zwaar weer. Ze kampen met hoge energie- en grondstofprijzen en de loonkosten swingen de pan uit mede door de automatische loonindexering. Deze steunmaatregel geeft hen wat ademruimte, maar dit mag zeker niet het eindstation zijn.” (YDS)

DB SCHENKER –

Logistiek dienstverlener DB Schenker werkt samen met Microsoft Cloud Logistics aan CO2-neutraal intercontinentaal transport en duurzame logistiek. Het gaat onder meer om duurzame vliegtuig- en scheepsbrandstof en hernieuwbare diesel en elektrische vrachtwagens voor vervoer over land. De samenwerking benadrukt hun gezamenlijke ambitie om de ecologische voetafdruk van hun transportactiviteiten aanzienlijk te verkleinen. Daarnaast gaan ze samen ‘best in class’ warehouses bouwen en vrachtwagens op alternatieve energie inzetten. DB Schenker zal duurzame brandstoffen voor lucht- en zeevracht inkopen en deze toewijzen aan de inkomende lucht- en zeevrachtzendingen van Microsoft Cloud Logistics. Dit zal naar verwachting resulteren in een vermindering van de CO2-uitstoot met 15.000 ton per jaar. (KH)

MSC –

De Deense haven van Aarhus heeft een overeenkomst aangekondigd met ’s werelds grootste containerrederij MSC om ruimte aan de carrier te verhuren voor de vestiging van een nieuwe containerterminal. Terminal Investment Limited (TiL), de terminalexploitant van MSC Group, zal de nieuwe faciliteit in de Omniterminal, die in aanbouw is, beheren. Naar verwachting zal de nieuwe containerterminal van MSC in 2027 volledig operationeel zijn en een oppervlakte van 170.000 vierkante meter beslaan. “De haven van Aarhus biedt een goede locatie voor de toekomstige netwerkplannen die we hebben gemaakt”, zegt Søren Toft, CEO van MSC. “We zullen in 2025 een directe hoofdlijn tussen Azië en Aarhus introduceren”, zo kondigt hij aan. De overeenkomst volgt op een juridisch geschil tussen MSC en de Deense carrier Maersk over de controle van de containeractiviteiten in Aarhus. Maersk heeft via zijn dochteronderneming APM Terminals de haven lange tijd gedomineerd en beschouwd als zijn grondgebied. In juli 2024 spande Maersk een rechtszaak aan tegen de haven van Aarhus en vroeg om een tijdelijk verbod voor de haven om nieuwe afspraken te maken over een tweede containerterminal. Ondanks de rechtszaak is de haven van Aarhus doorgegaan met plannen om zijn activiteiten te diversifiëren. (JD)

DEME –

De sleephopperzuiger ‘Piet Hein’ van de bagger- en offshoregroep DEME heeft de ‘Green Award’ gouden certificering voor de binnenvaart ontvangen. Die erkenning certificeert schepen die voldoen aan de hoogste normen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieuprestaties. De ‘Piet Hein’ vaart in Nederland op biobrandstof en is uitgerust met de nieuwste groene technologie om de uitstoot aanzienlijk te verminderen. Het schip is 85,9 meter lang, 9,4 meter breed en heeft een diepgang van 3,3 meter. Volgens DEME is dit weer een stap voorwaarts in het streven van het bedrijf om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. (JD)

De sleephopperzuiger 'Piet Hein' van DEME Group
De sleephopperzuiger ‘Piet Hein’ van DEME Group ©DEME

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.