Veerboot, Staf De Liepad, namaaksigaretten en Container Exchange Route

Kort, Varia
Melanie De Vrieze
Catrien Scheers doopmeter veerboot 'VAAR-WEL RAVEEL' in Nieuwpoort
Catrien Scheers doopmeter veerboot ‘VAAR-WEL RAVEEL’ in Nieuwpoort © MDK

Feestelijke doop van de elektrische veerboot ‘Vaar-Wel Raveel’, de vorig jaar overleden havenjournalist Staf De Lie krijgt straat die zijn naam draagt, de douane neemt bijna 16 miljoen sigaretten in beslag en QTerminals Kramer Rotterdam is aangesloten op de Container Exchange Route.

VEERBOOT –

In Nieuwpoort hield Vloot, onderdeel van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), een feestelijke doop van de elektrische veerboot ‘Vaar-Wel Raveel’. Net als bij het zusterschip in Oostende, draagt ook dit veer over de IJzer op de romp een kunstwerk ontworpen door wijlen Roger Raveel. Doopmeter van het vaartuig is Catrien Scheers (zie foto), gedelegeerd bestuurder van Fast Group uit Antwerpen en in 2021 verkozen tot Maritieme Persoonlijkheid van het Jaar. Ze staat bekend om haar inzet voor innovatie en duurzaamheid, sterk engagement voor de mens achter de dienstverlening en bijdrage aan een positief imago voor de maritieme sector. (RJ)

STAF DE LIEPAD –

De vorig jaar overleden havenjournalist Staf De Lie krijgt een straat die zijn naam draagt. Een trage weg – waarop je alleen mag wandelen of fietsen – op de grens tussen poldergemeente Zandvliet en de Nederlandse grens heet vanaf nu het Staf De Liepad. Staf De Lie was een vurige verdediger van de haven, de polderdorpen en de luchthaven van Deurne. Net nu bekend werd dat in Doel binnenkort de eerste woningen gerenoveerd worden, krijgt De Lie wat verderop aan de rechteroever van de Schelde zijn eigen straat. De Lie overleed op 13 november 2023 op 88 jarige leeftijd. (BM)

NAMAAKSIGARETTEN –

De douane heeft dinsdag 4 juni op drie locaties in België 15,9 miljoen namaaksigaretten in beslag genomen. Dat laat de FOD Financiën weten. De grootste vangst gebeurde in een magazijn in het Oost-Vlaamse Ronse, waar 10,9 miljoen sigaretten werden aangetroffen. Opmerkelijk volgens de FOD Financiën is dat op de locatie een paletscanner werd aangetroffen. Die zou vermoedelijk bedoeld zijn voor het testen van dekladingen ter voorbereiding van illegale transporten. In Jumet, in de provincie Henegouwen, werd ook tien ton tabak gevonden. De site was voorzien van een volledig gerenoveerd woonvertrek voor de werkkrachten. De bijna 16 miljoen sigaretten en de tien ton tabak vertegenwoordigen respectievelijk 7,6 miljoen euro en 3,2 miljoen euro aan ontdoken rechten. De douane nam dit jaar al meer dan 150 miljoen namaaksigaretten in beslag. (MDV)

DRUGSMAFFIA –

In het kader van een groot Antwerps drugsonderzoek zijn bij huiszoekingen in België en verschillende andere Europese landen dinsdagochtend 4 juni 17 arrestaties gebeurd. In ons land waren er 12 huiszoekingen. De zaak draait rond Albanese criminele organisaties. De invallen in ons land gebeurden in Antwerpen, Schoten en Sint-Niklaas. Ze waren een samenwerking tussen de federale gerechtelijke politie (FGP) en de Antwerpse lokale politie. Zij waren elk afzonderlijk bezig met een onderzoek naar een aantal Albanese verdachten. Ook in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Oostenrijk vonden huiszoekingen plaats. Elf verdachten werden in ons land gevat, zes anderen in het buitenland. Die laatsten wachten nog op hun eventuele overlevering aan het Belgische gerecht. Bij de huiszoekingen werden ook 100 kilo drugs (cocaïne en speed), vuurwapens, chemicaliën, 265.000 euro cash en zelfs kogelwerende vesten in beslag genomen. (Belga)

VLOEIBAAR CO2-CARRIERS –

Shipmanagementbedrijf Capital Gas, de Griekse reder Erma First en de producent van behandelingssystemen voor de vloeibaar gasmarkt Babcock, hebben een intentieverklaring getekend voor de bouw van vier nieuwe tankers voor vloeibaar CO2 (LCO2) met een capaciteit van 22.000 cbm. Aan boord van de schepen komt een innoverend Carbon Caption and Storage (CCS)-systeem ‘Carbon Fit’. CCS-systemen kunnen de CO2-emissies van schepen in principe met 15% tot 30% beperken. Met het Carbon Fit-systeem stijgt de CO2-afvang tot 70%. De schepen worden gebouwd door Hyundai Mino Dockyard en zullen in 2026 in de vaart gebracht worden als de grootste ter wereld in hun soort. (KH)

CONTAINER EXCHANGE ROUTE –

Het depot van QTerminals Kramer Rotterdam is op 1 juni 2024 aangesloten op de Container Exchange Route (CER). Hiermee zijn nu bijna alle locaties op de Maasvlakte verbonden met de 17 kilometer lange, gesloten transportroute. De CER verbindt een groot deel van de terminals, depots, distributiecentra en de Rijksinspectieterminal op de Maasvlakte. Op dit moment zijn naast de locaties van QTerminals Kramer Rotterdam ook Rotterdam World Gateway, de Delta terminal van Hutchison Ports ECT Rotterdam en de Rijksinspectieterminal van de Douane aangesloten. (JKV)

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Veerboot, Staf De Liepad, namaaksigaretten en Container Exchange Route – Flows

Veerboot, Staf De Liepad, namaaksigaretten en Container Exchange Route

Kort, Varia
Melanie De Vrieze
Catrien Scheers doopmeter veerboot 'VAAR-WEL RAVEEL' in Nieuwpoort
Catrien Scheers doopmeter veerboot ‘VAAR-WEL RAVEEL’ in Nieuwpoort © MDK

Feestelijke doop van de elektrische veerboot ‘Vaar-Wel Raveel’, de vorig jaar overleden havenjournalist Staf De Lie krijgt straat die zijn naam draagt, de douane neemt bijna 16 miljoen sigaretten in beslag en QTerminals Kramer Rotterdam is aangesloten op de Container Exchange Route.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login