Schelderegatta, Qargo, walvis, congres namaakgoederen en Baltimore

Kort, Varia
Melanie De Vrieze
Verwijderen van het laatste stalen brugdeel in het Fort McHenry kanaal in Baltimore
Verwijderen van het laatste stalen brugdeel in het Fort McHenry kanaal in Baltimore. © Bobby Petty, U.S. Army Corps of Engineers, Baltimore District

De Royal Yacht Club Van België (RYCB) organiseert de Schelderegatta en Scheldetour, het laatste grote stalen brugdeel in Baltimore is verwijderd, Qargo haalt 12 miljoen euro op en er komt een levensgrote blauwe vinvis op het plein voor het Centraal Station van Antwerpen.

ZEILEN –

Op zaterdag 22 juni 2024 organiseert de Royal Yacht Club Van België (RYCB) de Schelderegatta en de Scheldetour. Het is een zeilwedstrijd en toertocht voor zeiljachten met start in het Nederlandse Hansweert die de deelnemers voert langs de zandbanken en dijken van de Schelde, maar ook voorbij de containerterminals en andere haveninfrastructuur in de Antwerpse haven. Afgaand op de weersgemiddelden van juni zal een noord-noordwesten wind van zo’n 3 Beaufort de zeiljachten vanuit Zeeland over de Schelde naar Antwerpen duwen. Ook de vloedstroom zal meezitten. Na afloop van de wedstrijd en de toertocht, met finish voor de rede van Antwerpen, meren alle jachten aan in Jachthaven Antwerpen linkeroever en volgt er een receptie, de prijsuitreiking en een barbecue voor de deelnemers. Inschrijven en meer info via: www.schelderegatta.be (BM)

BALTIMORE –

Tien weken na de instorting van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore hebben de bergers op maandag 3 juni en dinsdag 4 juni met succes het laatste grote stalen brugdeel verwijderd, het laatste grote stuk dat de doorgang naar de haven van Baltimore nog blokkeerde. Met behulp van betonbrekers, onderwatercamera’s en oxyacetyleenfakkels verwijderden de bergers de afgelopen dagen nog tonnen betonnen rijplaten, kabels en stalen wapening uit “Sectie 4C”, het laatste nog resterende brugdeel. Tegelijkertijd werd er nog puin uit de vaargeul gehaald met behulp van schelpzuigers. Een volledige doorgang van en naar de haven van Baltimore wordt verwacht vanaf 10 juni 2024. (BM)

QARGO –

De Gentse start-up Qargo heeft 12 miljoen euro opgehaald voor een investeringsronde bij een Brits durfkapitaalfonds. Dat meldt zakenkrant De Tijd. Qargo ontwikkelde een innovatief transportmanagementsysteem dat transportondernemingen onder meer helpt bij het verwerken van transportorders, het optimaliseren van de planning en het vermijden van lege ritten. De investeringsronde moet de Gentse onderneming helpen om de komende jaren verder vorm te geven aan zijn groeiambities. (YDS)

WALVIS –

Op donderdag 13 juni 2024 plaatst de Koninklijke Belgische redersvereniging KBRV een replica van een levensgrote blauwe vinvis op het plein voor het Centraal Station van Antwerpen. De vrouwelijke walvis ‘Star’ is 26 meter lang, 5 meter breed en 5 meter hoog. “Het publiek zal eindelijk getuige kunnen zijn van de majestueuze afmetingen van deze grootste dieren op onze planeet”, meldt de KBRV. Elk jaar komen duizenden walvissen om door fatale aanvaringen met schepen, door verstrikt te raken in visnetten en indirect door geluid en plasticvervuiling. Tijdens de laatste European Shipping Summit organiseerde de KBRV een workshop voor de Europese scheepvaartindustrie en EU-beleidsmakers over wat de scheepvaart kan doen om walvisaanvaringen te vermijden. “Het zal tijd kosten om niet alleen in Europa, maar overal ter wereld een wetgeving aan te nemen. Dat is de reden waarom de Belgische reders ‘Star’ naar België hebben gehaald, in het kader van het Belgische voorzitterschap van de EU, om de urgentie van het probleem te benadrukken en het bewustzijn over dodelijke walvisongelukken te vergroten”, legt Wilfried Lemmens, algemeen directeur van KBRV, uit. Daarnaast zijn walvissen volgens Great Whale Conservancy cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering. Door hun ontlasting ondersteunen walvissen de groei van fytoplankton, dat een aanzienlijk percentage van alle geproduceerde koolstof opslaat. (JD)

NAMAAK –

De stichting “Neen aan Namaak” (NANAC), een publiek-private samenwerking in de strijd tegen namaakproducten, organiseerde een event rond de problematiek van namaak in tijden van snel veranderende technologieën en economieën. Spreker was onder meer Kristian Vanderwaeren, directeur-generaal van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen en voorzitter van NANAC. In de paneldiscussies werden opkomende trends rond namaak en de impact ervan op bedrijven en consumenten, de rol van nieuwe digitale technologieën en nieuwe wetgevende maatregelen besproken, alsook de bewustmaking van de consument. Een van de belangrijkste uitkomsten van het event was de erkenning van de rol van innovatieve technologieën zoals digitale identificatie van producten en AI bij het opsporen en bestrijden van namaakproducten. (MDV)

TREINONGEVAL –

In het Tsjechische Pardubice zijn woensdagavond 5 juni laat een passagierstrein en een goederentrein gebotst. Daarbij vielen 4 doden en 23 gewonden, zei minister van Binnenlandse Zaken Vit Rakusan. Hoe het ongeval is gebeurd, wordt onderzocht. De passagierstrein was op weg van de Tsjechische hoofdstad Praag naar Kosice in Slovakije en had de Oekraïense grensplaats Tsjop als eindbestemming. Aan boord van de nachttrein van RegioJet waren een driehonderdtal mensen. Bij de botsing vielen ook tientallen gewonden. Op beelden is te zien dat de wagon die direct achter de locomotief van de passagierstrein was gekoppeld, ontspoord en zwaar beschadigd is. Hulpverleners, onder wie een zestigtal brandweerlui, ambulancepersoneel en artsen, kwamen massaal ter plaatse in Pardubice, op een honderdtal kilometer ten oosten van Praag. Er werden twee helikopters ingezet. Premier Petr Fiala had het op X, het vroegere Twitter, over “een grote ramp” en betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers. Minister van Binnenlandse Vit Rakusan reisde net als minister van Transport Martin Kupka af naar de plaats van het ongeval. (Belga)

HOUTHI’S –

De militaire woordvoerder van de Jemenitische Houthi’s Yahya Saree heeft op woensdag 5 juni 2024 verkondigd dat ze raket- en drone-aanvallen hebben uitgevoerd op drie schepen die op doorvaart waren in de Rode Zee en de Arabische Zee. De Houthi’s voerden twee operaties uit in de Rode Zee, gericht tegen de Griekse bulkschepen ‘Roza’ en ‘Vantage Dream’. “De twee bedrijven hebben het besluit (van de Houthi’s) geschonden dat de toegang van schepen tot de havens van bezet Palestina verbiedt”, zei hij. “De derde operatie was gericht op het Amerikaanse containerschip ‘Maersk Seletar’ met een aantal drones in het oostelijke deel van de Arabische Zee.” Saree claimde echter geen treffers. Ook kwam geen van de beweringen overeen met rapporten van de maritieme veiligheidstroepen. De beweringen kwamen er toen de Griekse minister van Maritieme Zaken tegenover een verslaggever van Reuters verklaarde dat de EU-operatie Aspides een afname ziet in de aanvallen van de Houthi’s. De minister zei dat ze de afgelopen week “een opmerkelijke vermindering in het aantal en de intensiteit van de aanvallen” hadden gezien, verwijzend naar de gezamenlijke inspanningen van de strijdkrachten die in de regio patrouilleren. (JD)

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Schelderegatta, Qargo, walvis, congres namaakgoederen en Baltimore – Flows

Schelderegatta, Qargo, walvis, congres namaakgoederen en Baltimore

Kort, Varia
Melanie De Vrieze
Verwijderen van het laatste stalen brugdeel in het Fort McHenry kanaal in Baltimore
Verwijderen van het laatste stalen brugdeel in het Fort McHenry kanaal in Baltimore. © Bobby Petty, U.S. Army Corps of Engineers, Baltimore District

De Royal Yacht Club Van België (RYCB) organiseert de Schelderegatta en Scheldetour, het laatste grote stalen brugdeel in Baltimore is verwijderd, Qargo haalt 12 miljoen euro op en er komt een levensgrote blauwe vinvis op het plein voor het Centraal Station van Antwerpen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login