Portilog, GoodShipping, 'Belgica', Lysbrug, vuile diesel, scheepswrak

Kort, Varia
Charlotte De Noose
Uitreiking diploma Havenprofessional
Uitreiking diploma Havenprofessional © Portilog

Vandaag begint de expo ‘Naar Antarctica’ in MAS, werken starten voor het grootste dijkverzwaringsproject ooit van waterschap Scheldestromen, na de zomer start de bouw van de nieuwe Lysbrug, 3.000 jaar oud schip met lading ontdekt en Portilog reikte aan de aanwezige deelnemers van het Havenprofessional-traject de diploma’s uit.

EXPO MAS –

In het MAS in Antwerpen opent vrijdag 21 juni 2024 de expo ‘Naar Antarctica – De poolpioniers van de Belgica’. Het museum toont de expeditie in 1898-1899 van het beroemde schip ‘Belgica’ naar Antarctica, de eerste expeditie die er ooit overwinterde. De internationale bemanning van de ‘Belgica’ bestond onder meer uit de Belg (en expeditieleider) Adrien de Gerlache en de Noor Roald Amundsen, die later als eerste de Zuidpool zou bereiken. De expeditie had niet de bedoeling te overwinteren op het meest zuidelijke continent, maar kwam er vast te zitten in het ijs. De leden werden ziek door slechte voeding en hadden het mentaal zwaar tijdens de lange poolnacht zonder daglicht. Toch bleven ze gebieden in kaart brengen en fauna en flora verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek. De ‘Belgica’ inspireerde een hele reeks ontdekkingsreizigers naar de Noord- en Zuidpool. De expo bevat onder meer dagboeken van bemanningsleden, fotomateriaal en authentieke onderdelen van het expeditieschip. (Belga)

DIJKVERSTERKING

De kosten voor het versterken van de dijken tussen Hansweert en Borssele aan de Westerschelde worden geraamd op 100 tot 200 miljoen euro, meldt Omroep Zeeland. Het is het grootste dijkverzwaringsproject ooit dat het waterschap Scheldestromen aanpakt. Het hele traject is 27 kilometer lang, en stukken van in totaal circa 16 kilometer moeten verstevigd worden. De uitvoeringswerkzaamheden starten pas in 2029, maar nu al is waterschap Scheldestromen begonnen aan de voorbereidingen. (JKV)

KANAAL ROESELARE ā€“ LEIE –

De Vlaamse Waterweg kan na de zomer starten met de bouw van de nieuwe Lysbrug over het Kanaal Roeselare ā€“ Leie in Ingelmunster. De omgevingsvergunning voor de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug werd recent afgeleverd. De nieuwe brug is een stalen vakwerkbrug met V-vormige landhoofden. Het overspannend gedeelte van de brug is 63 meter lang en 3,7 meter breed en zal 7 meter boven het kanaal liggen zodat schepen geladen met drie lagen containers, eronderdoor kunnen varen. De brug zal medio 2026 in gebruik genomen worden. Het gaat om een investering van ongeveer 7 miljoen euro. De Vlaamse Waterweg bouwt de brug binnen het project Seine-Schelde Vlaanderen. De Europese Unie subsidieert de helft van de investering. (KH)

ZEEMAN –

De Nederlandse retailer Zeeman bundelt de krachten met GoodShipping om de CO2-transportuitstoot te verminderen via een zogenaamde ā€˜carbon insettingā€™-oplossing. Die is gebaseerd op de ā€˜one atmosphereā€™-benadering, het concept dat alle CO2 in dezelfde atmosfeer wordt uitgestoten. Telkens wanneer een vervoerder op biobrandstof rijdt, betekent dat een vermindering van de uitstoot van fossiele brandstoffen in de atmosfeer. Daarom maakt het niet uit welke vervoerder op biobrandstof rijdt. Een onafhankelijke audit door een derde partij let erop dat de toezeggingen van de klant op het gebied van decarbonisatie worden nagekomen. Door over te stappen op een andere brandstof kon Zeeman in 2023 alle uitstoot van zijn zeevracht van Bangladesh naar Rotterdam verminderen. Het doel is om de transportemissies in 2024 verder te verminderen door middel van de insetting service van GoodShipping. (KH)

HAVENPROFESSIONAL –

Opleidingscentrum Portilog reikte afgelopen woensdag 19 juni 2024 aan de aanwezige deelnemers van het Havenprofessional-traject de diploma’s uitĀ (zie foto). Voor de gelegenheid werd er verzameld in Bar Paniek voor een gezellige zomerse avond. “Het werd een gezellig samenzijn vol leuke gesprekken en mooie herinneringen”, klinkt het bij Portilog. “Dankzij de docenten bij Portilog staan deze cursisten nu stevig in hun schoenen als volwaardige Havenprofessionals.” Indien u ook de opleiding tot Havenprofessional wil volgen, kunt u zich inschrijven voor het volgende traject dat start op 26 september. U kunt daarbij gebruikmaken van de mogelijke steun via het Vlaams Opleidingsverlof. Meer info en inschrijven: ga naar de website van Portilog. (KDJ)

SCHEEPSWRAK –

Voor de noordkust van IsraĆ«l is het wrak van een 3.000 jaar oud schip met zijn lading ontdekt. Dat heeft de IsraĆ«lische Autoriteit voor Oudheden donderdag bekendgemaakt. Het wrak werd ontdekt in de Middellandse Zee, op een diepte van meer dan 1.500 meter, door het in Londen geregistreerde energiebedrijf Energean. De lading van het schip bestond uit honderden amforen die in de Bronstijd werden gebruikt om producten als wijn en olijfolie in te bewaren. “Het schip lijkt in nood gezonken te zijn, door een storm of door een aanval van piraten, een bekend fenomeen van het einde van de Bronstijd,” zei Jacob Sharvit, hoofd van de maritieme eenheid van de Oudheidkundige Autoriteit. Het wrak werd vorig jaar ontdekt op 90 kilometer voor de kust van Noord-IsraĆ«l. De autoriteiten schatten dat het dateert uit de 14e of 13e eeuw voor Christus. (Belga)

VUILE DIESEL –

De export van sterk vervuilende fossiele brandstoffen, beter bekend als ‘vuile diesel’, vanuit BelgiĆ« naar landen buiten Europa, wordt verboden. Dat staat in een nieuw koninklijk besluit dat in het Staatsblad is gepubliceerd. De giftige brandstoffen waren vooral voor West-Afrika bestemd en brachten daar schade toe aan de gezondheid en aan het milieu. Wat de brandstoffen zo vervuilend en gevaarlijk maakt, is de aanwezigheid van zwavel, mangaan en/of benzeen. Benzine en diesel die worden geĆ«xporteerd, zullen voortaan aan veel strengere normen moeten voldoen. Brandstofproducenten, -handelaars en terminals die actief zijn in BelgiĆ« en voornamelijk exporteren vanuit de haven van Antwerpen, zullen onderworpen zijn aan deze nieuwe regels, waarvan de naleving gecontroleerd zal worden door de milieu-inspectie van FOD Volksgezondheid. (Belga)

COKE –

In het Antwerpse havengebied heeft de douane dinsdag 18 juni eenĀ partij cocaĆÆne aangetroffen in het koelcompartiment van een container. Dat maakte FOD FinanciĆ«n donderdag 20 juni bekend. In totaal ging het om 56,44 kilo coke. De drugs zaten verstopt in een container die afkomstig was uit het Ecuadoraanse Guayaquil. De cocaĆÆne werd in beslag genomen en vervolgens vernietigd. De federale gerechtelijke politie (FGP) is een onderzoek gestart naar de smokkel. (MDV)

Portilog, GoodShipping, ‘Belgica’, Lysbrug, vuile diesel, scheepswrak – Flows

Portilog, GoodShipping, 'Belgica', Lysbrug, vuile diesel, scheepswrak

Kort, Varia
Charlotte De Noose
Uitreiking diploma Havenprofessional
Uitreiking diploma Havenprofessional © Portilog

Vandaag begint de expo ‘Naar Antarctica’ in MAS, werken starten voor het grootste dijkverzwaringsproject ooit van waterschap Scheldestromen, na de zomer start de bouw van de nieuwe Lysbrug, 3.000 jaar oud schip met lading ontdekt en Portilog reikte aan de aanwezige deelnemers van het Havenprofessional-traject de diploma’s uit.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

Ā 

Ā 

Ben u al abonnee?

Login

Ā 
Ā