Mijnenjager ‘Antwerpen’, Delirium Tremens, Zim, China en bruinvissen

Kort, Varia
Melanie De Vrieze
Tweede nieuwe Belgische mijnenjager zal 'Antwerpen' heten
De tweede nieuwe Belgische mijnenjager zal ‘Antwerpen’ heten. © Rodrigue Bijlsma

Nieuwe Belgische mijnenjager heet ‘Antwerpen’, brouwerij Huyghe investeert 50 miljoen euro, minder bruinvissen aangespoeld aan de Belgische kust, vijf miljoen aandelen in Israëlische containerrederij ZIM verkocht en Brussels Motor Show keert na jaar afwezigheid terug.

MIJNENJAGER –

Tijdens een viering voor de 80e verjaardag van D-Day op de Antwerpse Grote Markt mocht burgemeester Bart De Wever het officiële naamplaatje van de tweede Belgische mijnenjager ‘Antwerpen’ in ontvangst nemen. In maart 2023 werd eerder al de ‘M940 Oostende’, de eerste van twaalf Belgisch-Nederlandse mijnenjagers, te water gelaten. België en Nederland laten twaalf nieuwe mijnenjagers bouwen bij Piriou Naval Services in de Bretoense havenstad Concarneau. Ook Frankrijk sloot zich op 31 augustus 2023 aan voor de bouw van nog eens zes nieuwe mijnenjagers.(BM)

DELIRIUM TREMENS –

Brouwerij Huyghe, bekend van het bier Delirium Tremens, investeert 50 miljoen euro in haar brouwerij in Melle. Er komt een nieuwe flessenbottelarij met een capaciteit van 40.000 flesjes per uur en een nieuwe bliklijn, zodat het bier niet langer naar Frankrijk getransporteerd moet worden om het daar in blikjes te gieten. Het Oost-Vlaamse bedrijf vergroot ook zijn opslagcapaciteit om de ‘groenste brouwerij van het land’ te worden. Er komen 11.000 m2 magazijnen en een automatisch hoogstapelmagazijn van 18 meter hoog. Ook die investering maakt dat heel wat transport niet meer nodig is, wat scheelt op CO2-uitstoot door vrachtwagens. Brouwerij Huyghe investeerde eerder in zonnepanelen en een warmte-krachtkoppeling (WKK), een installatie die biogas gebruikt. Met de installatie van extra zonnepanelen op de nieuwe gebouwen zal het bedrijf ongeveer 90% van zijn verbruik zelf opwekken. Het stroomverbruik moet ook dalen door de aankoop van nieuwe duurzame koelgroepen en persluchtcompressoren met energierecuperatie. Er komen ook twaalf laadpalen om het wagenpark te vergroenen. (Belga)

BRUSSELS MOTOR SHOW –

Het Automobielsalon van Brussel, ook bekend als de Brussels Motor Show, keert na een jaar afwezigheid terug, zo heeft de raad van bestuur van FEBIAC beslist. De 101e editie van het Brusselse salon zal niet langer plaatsvinden in januari, maar van vrijdag 14 tot en met zondag 23 februari 2025. Het zal ook een grote show worden met naast auto’s veel aandacht voor motorfietsen en bedrijfsvoertuigen. “Alle secties van FEBIAC krijgen in februari 2025 de kans om hun nieuwe modellen tentoon te stellen en hun nieuwe technologieën voor te stellen aan zowel het grote publiek als professionals,” zegt Christophe Dubon, head of communications bij FEBIAC. (BM)

BRUINVISSEN –

Afgelopen jaar spoelden minder bruinvissen aan op de Belgische kust, het aantal zeehonden blijft dan weer wel toenemen. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor Natuurwetenschappen. De opmerkelijkste dieren die vorig jaar zijn aangespoeld, waren een orka en een levende dikkopschildpad. In 2023 spoelden in totaal 26 bruinvissen aan. De meeste waren dood en verkeerden in verre staat van ontbinding. Met 150 aangespoelde exemplaren kende 2013 een record in twintig jaar. Het aantal van 2023 ligt dus heel wat onder dat van 2013. De reden voor de daling blijft voer voor speculatie. Er spoelen dan wel minder bruinvissen aan, maar uit luchtsurveys blijkt dat de dieren in onze wateren welig tieren. Bij strandwandelingen kom je bovendien steeds vaker een andere soort tegen: zeehonden. In 2023 spoelden 48 dode zeehonden aan. Uit onderzoek blijkt dat tien van hen vermoedelijk zijn gestorven door visnetten. Het aantal aangespoelde zeehonden is vergelijkbaar met de laatste vijf jaar. Sealife verzorgde vorig jaar 7 grijze en 17 gewone zeehonden. Het opvallendste zeedier dat vorig jaar aanspoelde was een orka. Het dier, dat mager en verzwakt was, strandde op 29 oktober in De Panne, waar het bijna onmiddellijk stierf. Een andere opmerkelijke vondst is een gewone vinvis in de haven van Antwerpen, gestorven door een aanvaring. Daarnaast spoelden enkele zeldzame dolfijnen aan. (Belga)

JUMBO OFFSHORE –

Het Nederlandse Jumbo Offshore heeft de verwijdering van twee monopiles (windmolenfundaties) op het offshorewindpark Yunlin in Taiwan voltooid met een DP2 Heavy Lift Crane Vessel Fairplayer. Jumbo Offshore was al bezig met de ontmanteling van monopiles op het windpark. Onder een extra projectscope moesten twee onderdelen, die eerder te lijden hadden onder een mislukte installatie, worden verwijderd. Dit omvatte het onder water snijden van de monopiles in secties en het bergen, transporteren en lossen ervan. (JKV)

WESTERSCHELDETUNNEL –

Het herstelplan voor de dertig meter lange scheur in de oostbuis van de Westerscheldetunnel laat langer op zich wachten, meldt Omroep Zeeland. Experts hebben meer tijd nodig om de verschillende reparatieopties uit te werken. In november 2023 liet de N.V. Westerscheldetunnel weten dat het plan in het tweede kwartaal van 2024 klaar zou zijn. De organisatie streeft nu naar 1 oktober. De tunnel is veilig, maar de betonschade moet wel worden gerepareerd. De vertraging levert geen problemen op voor het verkeer. (JKV)

ZIM –

Kenon Holdings, de holding van de Israëlische investeerder Idan Ofer, verkoopt vijf miljoen aandelen in de Israëlische containerrederij ZIM voor ruim 110 miljoen dollar. Voor de verkoop had Kenon Holdings 20,7% van de aandelen van ZIM in handen. Na de verkoop bezit het bedrijf iets meer dan 16%. Op de New York Stock Exchange zijn de aandelen van ZIM sinds begin 2024 meer dan verdubbeld. ZIM heeft veel aandacht gekregen door de crisissituatie in de Rode Zee, waar de Houthi-militie aanvankelijk aankondigde Israëlische schepen of schepen die het land bedienen te zullen aanvallen. De aanvallen hebben ervoor gezorgd dat de meeste rederijen ten zuiden van Afrika zijn gaan varen in plaats van via de Rode Zee en het Suezkanaal – waardoor capaciteit uit de markt is gehaald en de inkomsten van rederijen omhoog zijn gegaan. Voor 2024 verhoogde ZIM zijn verwachtingen voor een aangepast bedrijfsresultaat (ebitda) naar 1,15-1,55 miljard dollar in plaats van de eerder verwachte 0,85-1,45 miljard dollar. (JD)

CHINESE EXPORT –

De Chinese export is in mei sterker dan verwacht toegenomen, zo blijkt vrijdag 7 juni uit cijfers van de douane. De invoer bleef daarentegen achter op de verwachtingen. De uitvoer uit de op een na grootste economie ter wereld lag in mei 7,6% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Analisten hadden op een stijging van 5,7% gerekend. De cijfers voeden de hoop dat de Chinese economie op basis van de export kan blijven draaien, ondanks spanningen met belangrijke handelspartners als Europa en de Verenigde Staten. Zij overwegen extra heffingen op bijvoorbeeld elektrische auto’s uit China. De invoercijfers vielen tegen. De import was in mei 1,8% omvangrijker dan een jaar eerder, maar analisten hadden een groei met 4,3% verwacht. Dat wijst op een zwakke binnenlandse vraag. China realiseerde in mei een handelsoverschot van bijna 83 miljard dollar (76 miljard euro). China kampt met economische problemen in eigen land, zoals een aanhoudende vastgoedcrisis, hoge werkloosheid bij jongeren en een zwakke binnenlandse consumptie. De Chinese regering streeft naar een economische groei van 5% dit jaar, wat voor China een matig groeicijfer is. (Belga)

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Mijnenjager ‘Antwerpen’, Delirium Tremens, Zim, China en bruinvissen – Flows

Mijnenjager 'Antwerpen', Delirium Tremens, Zim, China en bruinvissen

Kort, Varia
Melanie De Vrieze
Tweede nieuwe Belgische mijnenjager zal 'Antwerpen' heten
De tweede nieuwe Belgische mijnenjager zal ‘Antwerpen’ heten. © Rodrigue Bijlsma

Nieuwe Belgische mijnenjager heet ‘Antwerpen’, brouwerij Huyghe investeert 50 miljoen euro, minder bruinvissen aangespoeld aan de Belgische kust, vijf miljoen aandelen in Israëlische containerrederij ZIM verkocht en Brussels Motor Show keert na jaar afwezigheid terug.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login