Het bekende restaurant Het Pomphuis, gelegen aan de Siberiastraat vlak bij het Havenhuis in Antwerpen, sluit na meer dan twintig jaar tijdelijk de deuren. Volgens de uitbaters wordt het door de Oosterweelwerken onmogelijk om het restaurant open te houden.
Omwille van de geplande bouwwerkzaamheden aan de Oosterweelverbinding en de nieuwe Scheldetunnel (die in het noorden van Antwerpen de Ring rond maakt), draait het team van Het Pomphuis Restaurant & Bar op 31 december 2023 zijn laatste service.
Vanaf januari 2024 start bouwheer Lantis met de aanleg van de Kanaaltunnels onder het Albertkanaal. “Die werken zullen zo ingrijpend zijn dat ze onmogelijk verzoend kunnen worden met de uitbating van een fine dining restaurant”, meldt Thibaut Dieltjens, zoon van uitbater Gunther Dieltjens.
Pauzeknop
Volgens Lantis zullen de werken aan de Kanaaltunnels nog tot minstens 2028 duren. Het management heeft daarom besloten om de pauzeknop in te drukken en Het Pomphuis te sluiten gedurende de periode van de werken. “De veiligheid en het comfort van de gasten staan voorop en dat valt niet te verenigen met dergelijke enorme bouwwerken”, zegt Dieltjens.
Andere locatie geheim
De familie Dieltjens start daarom met een nieuwe concept en opent begin 2024 een nieuwe zaak op een andere locatie in Antwerpen. Waar dat zal zijn, blijft voorlopig nog geheim. Omdat een deel van het Albertkanaal wordt versmald, zal ook de drijvende feestzaal van het restaurant, De Ark, een nieuwe plek krijgen ergens in de stadshaven.
Nadat de werken voor de Oosterweelverbinding aan de Kanaaltunnels klaar zijn, plant Dieltjens om Het Pomphuis opnieuw te openen. Lantis zorgt er intussen voor dat het gebouw goed wordt onderhouden.
1920
Het Pomphuis dateert van 1920 en diende om een droogdok leeg te pompen. Het werd in 1993 erkend als industrieel erfgoed en werd in 2001 omgebouwd tot een café-restaurant. Het Pomphuis groeide uit tot een vaste waarde in Antwerpen en trok onder meer heel wat bedienden aan uit de maritieme en logistieke sector voor een zakelijke lunch of een diner.
Dit artikel is exclusief voor abonnees.
Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.