Evonik, Liege Airport, ‘Ever Given’, energietrein, drugs en koelopbouw

Kort, Varia
Julie Desmet
Evonik Antwerpen
Evonik Antwerpen © Evonik

Evonik krijgt een proefvergunning voor twee jaar, de luchthaven van Luik verwelkomt de A330-330F van MNG Airlines, er zijn in Europa meer zware vrachtwagens ingeschreven en verladers dagen de eigenaar van de ‘Ever Given’ voor de rechtbank.

EVONIK – 

Minister van Omgeving Zuhal Demir geeft het chemiebedrijf Evonik in de Antwerpse haven een proefvergunning voor twee jaar om te kunnen nagaan of de exploitatie van hun installaties mens en milieu niet te veel schaadt. Dat meldt De Standaard. Naar de hervergunning werd uitgekeken. Na het stikstofarrest ontstond de vrees dat geen enkele industriële activiteit in Vlaanderen nog een vergunning zou kunnen krijgen. Evonik kreeg zijn vergunning van de Antwerpse Bestendige Deputatie, maar de Bond Beter Leefmilieu ging in beroep, waardoor het dossier op het bord van minister Demir terechtkwam. Die heeft nu strenger geoordeeld. Evonik krijgt slechts een vergunning op proef voor twee jaar. In die periode moet het bedrijf aantonen dat het zijn beloftes kan waarmaken. (JD)

DRUGS – 

De politie heeft een lading van 370 kilogram cocaïne onderschept in een container in de Waaslandhaven in Kallo. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De drugs hadden een straatwaarde van 18,8 miljoen euro. De drugs werden vrijdagochtend aangetroffen ter hoogte van Kaai 1614 in de Sint-Antoniusweg in Kallo. De lading zat verstopt in rugzakken in een zeecontainer. De beveiligingsfirma had twee mannen op de container zien klimmen in een poging om die open te maken. Dat mislukte, waarna de mannen op de vlucht sloegen. Toen de politie ter plaatse was, kon niemand meer gevonden worden. (JD)

INSCHRIJVINGEN TRUCKS –

Er zijn deze zomer in Europa meer zware vrachtwagens (+16 ton) ingeschreven dan in de zomermaanden van 2021. Dat blijkt uit de cijfers van de Europese automobiel- en vrachtwagenfederatie ACEA. In juli steeg het aantal inschrijvingen met 2,8%; in augustus steeg het aandeel inschrijvingen zelfs met 24,4%. Het positieve resultaat van juli werd grotendeels bepaald door de Centraal-Europese landen (+15%). Augustus was een nog positievere maand, waarin bijna alle EU-markten sterk stegen. (YDS) 

EVER GIVEN –

Een groep vrachteigenaars en hun verzekeraars dagen de eigenaar van de ‘Ever Given’, het Japanse Shoei Kisen Kaisha, voor een rechtbank in Londen. De rechtszaak is aangespannen door Adriaanse Import & Export, JDM Food Group, Rewe-Zentral, TFC Holland en verzekeraars AIG en Allianz. De schippers en hun verzekeraars beweren dat het schip te snel voer en niet vasthield aan het diepste, centrale deel van de waterweg, waardoor de ‘Ever Given’ uiteindelijk vastliep. Dat zou te wijten zijn aan ruziënde loodsen van SCA (de Kanaalautoriteit). In juni schatte de Franse herverzekeraar SCOR de claims in verband met het aan de grond lopen van de Ever Given op meer dan 2 miljard dollar. (BM)

MNG AIRLINES –

De luchthaven van Luik verwelkomde donderdagochtend 22 september 2022 de spiksplinternieuwe A330-330F van de Turkse MNG Airlines met een traditionele watergroet. MNG zal voortaan twee keer per week cargovluchten uitvoeren tussen China-Istanbul-Liege Airport-Istanbul, in samenwerking met Full Mile Cargo Services SRL, een onafhankelijke afhandelaar die gevestigd is op Liege Airport. (MDV)

ENERGIETREINEN –

Op basis van Duitse en Poolse regeringsdecreten moet elke goederentrein die ‘energieproducten’ vervoert (kolen, olie en lng), worden behandeld als een ‘energietrein’ en hierdoor prioriteit krijgen op het spoor. Duitsland en Polen willen nu ook treinen die vloeibare waterstof vervoeren, beschouwen als energietreinen. Intermodale transportketens verbruiken tot 70% minder energie in vergelijking met Euro 6-vrachtwagens.  De International Union for Road-Rail Combined Transport (UIRR) roept op om de prioriteit op het spoor door te trekken naar gans Europa. (BM)

ELEKTRISCHE KOELOPBOUW –

Op de transportbeurs in Hannover heeft Centrol Automotive Europa de eerste combinatie van een elektrisch transportvoertuig en een autonoom aangedreven elektrische koelopbouw voorgesteld. De nieuwe toepassing is geschikt voor emissievrije vries- en koeltransporten in stedelijk gebied. Op het dak van de koelopbouw kunnen zonnepanelen gelegd worden. Zo kan tot 40% van de accucapaciteit worden bereikt met hernieuwbare energie. (YDS) 

BOUDEWIJNSLUIS – 

De Boudewijnsluis op de Antwerpse rechteroever is tijdens het weekend van 24 en 25 september 2022 telkens van 8.00 uur tot 16.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoud. De sluis is dan gesperd voor alle scheepvaart. (JD)

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Evonik, Liege Airport, ‘Ever Given’, energietrein, drugs en koelopbouw – Flows

Evonik, Liege Airport, 'Ever Given', energietrein, drugs en koelopbouw

Kort, Varia
Julie Desmet
Evonik Antwerpen
Evonik Antwerpen © Evonik

Evonik krijgt een proefvergunning voor twee jaar, de luchthaven van Luik verwelkomt de A330-330F van MNG Airlines, er zijn in Europa meer zware vrachtwagens ingeschreven en verladers dagen de eigenaar van de ‘Ever Given’ voor de rechtbank.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login