Zonder mediagedruis is de Taverne Kerkschip terug geopend na meer dan een jaar feitelijke sluiting. “Dit gaat me lukken”, glimlacht Linda Beeckmans. Samen met haar zus Cynthia wil ze van de drijvende taverne terug een bruisend havencentrum maken.
Tot wat een familiefeestje leiden kan … In augustus zakte Linda Beeckmans met heel de familie af naar het Kerkschip aan het Antwerpse Houtdok. Daar zou na de zondagse eucharistieviering een kindje van haar broer gedoopt worden, gevolgd door een familiereünie. Want het wereldje van de binnenschippers hangt sterk aan elkaar en het historische Kerkschip is voor dat wereldje hét middelpunt. Het zal dan ook niet verwonderen dat Linda zelf uit een schippersfamilie stamt: “Mijn jeugd bracht ik door in de schippersscholen in het Antwerpse en tijdens de vakanties op het binnenschip van mijn vader, de ‘Ituna’, een spits van 39 meter. Jammer genoeg overleed amper vier maanden nadat hij de ‘Ituna’ en een tweede binnenschip had verkocht om met een groter binnenschip verder te gaan. Dat is intussen dertig jaar geleden. Sindsdien waren mijn directe banden met de binnenvaart wat weggevallen maar je blijft schippersdochter. Mijn broer vaart overigens nog altijd. Hij vaart met het tankschip ‘Galycsos’.”
Schip en kerk
Tijdens dat doopfeestje aan boord van het Kerkschip hoorde Linda dat het als maritiem erfgoed beschermde schip eigenlijk nog alleen ’s zondags open was en dan feitelijk uitgebaat werd door vrijwilligers van de vzw Apostolaat der Schippers, eigenaar van het Kerkschip. Dat is zowel schip als kerk, parochiecentrum, feest- en vergaderzaal voor tal van maritieme verenigingen, café-restaurant, museum én woning voor aalmoezenier Paul Renders.
De vzw had pas begin 2020 een nieuwe gerant gevonden om het nochtans uitstekend gelegen Kerkschip (Kaai 25, Houtdok) uit te baten, of de eerste coronagolf sloeg keihard toe. Toen in juli de eerste golf uitgeraasd was, zag het er even naar uit dat alles terug op gang zou komen: de misvieringen mochten terug en de taverne kon weer volop draaien. Maar het liedje duurde niet lang. In het najaar ging alles weer dicht en de jonge gerant gaf er de brui aan. De vzw heeft de uitbating nochtans nodig om het onderhoud van het schip te dekken.
Sindsdien bleef de taverne gesloten, bevestigt meester Marc De Decker, voorzitter van de vzw Apostolaat der Schippers. Wel mochten de misvieringen (op zondag om 10.30 uur) in de volgende (verkapte) lockdowns nog doorgaan en bleven de schippersfamilies ’s zondags uit heel het land komen, met nadien in de taverne een minimale dienstverlening door vrijwilligers.
Dagschotels
Het was in die omstandigheden dat Linda Beeckmans in augustus door de ‘coup de foudre’ werd getroffen en ter plaatse besliste dat zij de uitbating zou overnemen maar eerst nog een opleiding zou volgen. In Temse baat ze een winkel uit die voorlopig door haar man wordt verdergezet. Haar zus Cynthia – nu nog verpleegster in een Antwerps ziekenhuis – komt vanaf volgende maand het team versterken. Intussen is Cynthia’s echtgenoot al actief als kok. Taverne ’t Kerkschip biedt weer dagschotels en gerechten à la carte aan en is, behalve op maandag, terug elke dag open van 10.00 tot 21.00 u. ’s Op zondag zelfs tot 21.00 uur.
Beschermd
Het Kerkschip lag decennialang in het Kanaaldok en werd pas in 2012 in het Houtdok afgemeerd. Het werd door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam gebouwd als een betonnen bunkerschip om in volle zee de duikboten van de Kriegsmarine te gaan bevoorraden. Voor afwerking werd het in 1944 naar Antwerpen gesleept waar het bij de bevrijding in handen viel van ons land. Na allerlei omzwervingen – onder andere als kolenopslagplaats – werd het schip eind 1950 aan het aartsbisdom Mechelen overgedragen, waarna de schippersbevolking de uitbating op zich nam. In oktober 2011 werd het als maritiem erfgoed beschermd.
Meer info over het Kerkschip: www.kerkschip-antwerpen.be.
Paul Verbraeken
Dit artikel is exclusief voor abonnees.
Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.