Transporteurs zetten schouders onder rondrit ‘Truckers met een Hart’

Nieuws, Wegtransport
Yannick De Spiegeleir
Truckers met een Hart
Truckers met een Hart © Yannick De Spiegeleir

In Lokeren staat op zondag 25 augustus de 25ste editie van ‘Truckers met een Hart’ gepland: een rondrit voor kinderen met een beperking. Verschillende wegvervoerders uit het Waasland zetten al jaren hun schouders onder het evenement.

De truckrun werd opgericht door wijlen Roland Van Damme, zelf een andersvalide truckchauffeur. De eerste editie vond plaats op 19 juli 1998 met de steun van Luc Van Duyse en Andre Janssens. Ook wijlen Florent Buyl van het Lokerse Buyl Transport, dat twee jaar geleden werd overgenomen door Xwift, zette van bij de aanvang zijn schouders onder het project. Later nam zijn zoon Alfons het roer over. Toen die in 2017 onverwacht overleed, stond zijn schoonzoon Jef Verbeke paraat.

Samen met zaakvoerder Tom Claeys en hr-verantwoordelijke Sofie De Bus van Transport Heirwegh uit Zele en vrachtwagenchauffeur Steven Vanderstraeten vormt hij het bestuur van de vzw. “We genieten de steun van heel wat transportbedrijven die zowel hun voertuigen als chauffeurs ter beschikking stellen voor dit evenement. Ook de verschillende vrachtwagenconstructeurs bieden graag hun ondersteuning aan. In totaal kunnen er per editie zo’n 150 kinderen meerijden en voor hen is het steevast genieten”, weet Claeys.

Maximumcapaciteit

De 150 voorziene plaatsen zijn elk jaar in een mum van tijd ingenomen. De bonte stoet met claxonnerende vrachtwagens vertrekt aan het Grijze Bosplein op de Bergendrieskermis in Lokeren en zet daarna het Waasland op stelten. De vrachtwagenchauffeurs offeren met plezier hun vrije zondagnamiddag op.

“Helaas zitten we aan onze maximumcapaciteit om het veilig te houden onderweg. Daarvoor kunnen we ook elk jaar rekenen op de steun van de politie en een aantal wegkapiteins. Om iedereen de kans te gunnen om eens mee te rijden, werken we met een wachtlijst”, geeft Verbeke aan.

Positief daglicht

De kinderen een leuke dag bezorgen staat met stip op één als voornaamste betrachting van Truckers met een Hart. “Tegelijkertijd vinden we het ook een positieve zaak om het hart te tonen van onze sector die al vaak genoeg in een negatief daglicht staat”, geven Claeys en Verbeke aan.