Met de prikkelende teaser ‘Emission impossible?’ nodigde groupagespecialist Transuniverse Forwarding zijn klanten uit voor een evenement over duurzaamheid in de logistieke sector. “Ook kmo’s ontsnappen niet aan duurzaamheidsrapportering.”
Veertig jaar na de opstart van Transuniverse Forwarding (1983) legde het bedrijf van de familie Adins vorig jaar de basis voor zijn eerste duurzaamheidsrapport. “Duurzaamheid is een ‘license to operate’ geworden door de toenemende verwachtingen van klanten, maar ook van overheden en andere stakeholders”, zegt Britt Vorst, kwaliteitsmanager en bedrijfsjuriste bij Transuniverse Forwarding.
Samen met directielid Olivia Adins verduidelijkte ze aan de klanten en relaties van Transuniverse Forwarding welke stappen het familiebedrijf al heeft gezet op het vlak van ESG-rapportage (Environmental, Social en Governance). “In 2022 was ons bedrijf nog goed voor 55.109 ton CO2-uitstoot. Dat brachten we in 2023 terug naar 44.163 ton CO2-uitstoot.”
Om zijn ‘best practices’ te delen over de ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (CSRD) had Transuniverse Forwarding Hans Verboven uitgenodigd. De professor en CEO van Sustacon deelde zijn uitgebreide kennis inzake regelgeving. Sustacon begeleidt bedrijven om hun duurzame strategie in de praktijk te brengen, met een focus op bedrijven in de transport- en bouwsector.
Ook kmo’s
“Het is een misverstand om te denken dat kmo’s zullen ontsnappen aan duurzaamheidsrapportering en te denken dat het zijn tijd nog wel zal duren. Grotere bedrijven die klant zijn bij je bedrijf, zullen er naar vragen. De boodschap zal zijn dat hun leveranciers binnen een bepaalde termijn over de nodige informatie zullen moeten beschikken om te mogen blijven leveren”, aldus Verboven.
Voer een CO2-audit uit van je bedrijf en lees eens een duurzaamheidsrapport van een ander bedrijf
De CEO van Sustacon had daarom een duidelijke tip in petto. “Voer een CO2-audit uit van je bedrijf en lees eens een duurzaamheidsrapport van een ander bedrijf. Dan ben ik er zeker van dat je ook jouw bedrijf kan verduurzamen.”
Doembeeld klimaatopwarming
Als tweede spreker op het duurzaamheidsevenement nam oud-filmjournalist en bekend klimaatactivist Nic Balthazar het woord als keynotespreker. “Een nuluitstoot realiseren in de sector van transport en logistiek tegen 2050 is een gigantische uitdaging, maar er is geen alternatief”, aldus Balthazar, die met de nodige kwinkslagen een doembeeld schetste van een klimaatopwarming die bij een ‘tipping point’ van 1,5 tot 2 graden opwarming niet meer te keren valt. “23,4% van de totale CO2-uitstoot in ons land is afkomstig van transport en terwijl andere sectoren hun uitstoot verminderen, neemt die van het transport nog toe.”