CFL Multimodal start nieuwe spoorverbinding Bettembourg-Curtici

Nieuws, Spoorvervoer
Koen Heinen
CFL Terminal Bettembourg-Dudelange
De terminal van CFL Intermodal in Bettembourg-Dudelange © CFL

De Luxemburgse spooroperator CFL Multimodal lanceert een nieuwe intermodale spoorverbinding tussen zijn terminal in Bettembourg-Dudelange en Railport Arad in het Roemeense Curtici. Er zijn drie roundtrips per week. Het eerste vertrek is gepland op 8 oktober.

Met de verbinding speelt de operator in op de nood aan een connectie tussen West-Europa en Roemenië in het bijzonder, en met de Balkanstaten en Turkije in het algemeen. Het toenemende aantal verladers met productiesites in Roemenië, evenals de dagelijkse congestie aan de grensovergang tussen Roemenië en Hongarije, hadden een grote impact op de realisatie van deze nieuwe verbinding.

Gateway hubs

CFL Multimodal werkt voor de tractie samen met CFL Cargo en Ecco Rail. Elke trein biedt 40 slots voor zowel kraanbare als niet-kraanbare containers en trailers. Beide terminals zijn 24/7 operationeel. Zij functioneren als gateway hubs naar andere Europese landen. Vanuit Bettembourg-Dudelange zijn dat Frankrijk, België, Duitsland en Spanje. Vanuit Curtici zijn er aansluitingsmogelijkheden naar Turkije.

De spoorverbinding zorgt voor een CO2-besparing van 22.000 ton CO2 in vergelijking met wegvervoer.

“Wij zien deze opportuniteit niet alleen als een link tussen Bettembourg-Dudelange en Curtici, maar meer als een ambitieus project dat Roemenië en de Benelux-landen, maar ook Turkije en de Balkanlanden, verbindt met West-Europa. Hiermee ondersteunen we bovendien de EU-ambities voor een modal shift van de weg naar het spoor”, benadrukt Sven Löffler, CCO van CFL Multimodal.

De terminal in Bettembourg-Dudelange is via spoorshuttles verbonden met de Europese main ports en de industriële regio’s.

Railport Arad

De terminal in Curtici bestaat 15 jaar. “Railport Arad was en is nog altijd een pionier op het vlak van intermodaliteit in Roemenië en Centraal- en Oost-Europa. We vertrouwen erop dat we met deze verbinding de modernste transportoplossing in de ruimere regio promoten”, zegt Istvan Wagner, general manager van Railport Arad.