Maersk verwacht hoger jaarresultaat na sterk derde kwartaal

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
De panamax 'Maersk Tenessee' van 4.822 teu
De panamax ‘Maersk Tennessee’ van 4.822 teu © Etienne Verberckmoes

Volgens voorlopige cijfers zou de groep A.P. Møller-Maersk het derde kwartaal afsluiten met een omzet van 15,8 miljard dollar en een ebitda van 4,8 miljard dollar. Daardoor stelt het zijn verwachtingen voor het hele jaar in de hoogte bij.

De scheepvaartgroep realiseerde een sterk derde kwartaal in combinatie met een sterke vraag op de containermarkt en de aanhoudende situatie op de Rode Zee. Daardoor kan het zijn verwachtingen voor het hele jaar naar boven toe bijstellen. Ook in mei, juni en augustus werden de verwachtingen al naar boven toe bijgesteld.

Volledig jaar

Over heel 2024 rekent Maersk nu op een bedrijfswinst of ebitda van 11 miljard tot 11,5 miljard dollar tegenover de eerder verwachtte 9 tot 11 miljard dollar. De cashflow over het hele jaar wordt op minstens 3 miljard dollar geraamd.

Groei containermarkt

De groei van het volume van de globale containermarkt wordt voor het volledige jaar 2024 herzien van de oorspronkelijke 4 tot 6% naar rond de 6%.

De definitieve resultaten van het derde kwartaal worden vrijgegeven op 31 oktober 2024.

Stijging spottarieven containers

Volgens SeatradeMaritimeNews (SMN) zorgden de wijzigende marktomstandigheden met onder meer de Rode Zee-crisis voor een sterke stijging van de spottarieven voor containers in het tweede kwartaal. Sindsdien zijn de tarieven wel opnieuw gedaald. Het derde kwartaal zou dan ook een piek kunnen tonen in de resultaten van de containerlijnen, afhankelijk van in hoeverre de lijnen hogere tarieven hebben kunnen vastleggen in hun langetermijncontracten, voornamelijk op de Transpacific waar de contracten in mei werden hernieuwd, aldus SMN.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.