‘Arvia’ voor 7.000 opvarenden grootste cruiseschip ooit in België

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Cruiseschip 'Arvia' in Zeebrugge
Cruiseschip ‘Arvia’ in Zeebrugge © Dirk Neyts

Zeebrugge ontving met de ‘Arvia’ het grootste cruiseschip ooit in een Belgische haven. Dit is één van de grootste cruiseschepen ter wereld met plaats voor 7.000 mensen op vijftien dekken. Het schip is 344 meter lang en heeft een tonnage van 185.851 gross ton.

Dinsdag 22 oktober overhandigden cruisespecialisten Chana Van Cothem en Els De Brouckere van Port of Antwerp-Bruges een herinneringsplaket van de eerste aanloop aan kapitein van de ‘Arvia’. Dit is het grootste cruiseschip ooit in een Belgische haven. De ‘Arvia’ heeft een tonnenmaat van maar liefst 185.581 gross ton, is 344,50 meter lang en 42 breed, met een maximale diepgang van 8,50 meter. Aan boord is plaats voor 7.000 mensen: 5.200 passagiers en 1.800 bemanningsleden.

Het schip werd in december 2022 opgeleverd door de Duitse scheepswerf Meyer Werft Papenburg. Het vaart onder Britse vlag voor P&O Cruises, onderdeel van de Amerikaanse groep Carnival Corporation & PLC, met als thuishaven Southampton. in Zeebrugge treed International Car Operators (ICO) op als plaatselijk scheepsagent voor alle aanlopen van P&O Cruises.

Top tien wereld

De ‘Arvia’ is het nieuwste van de zeven schepen van P&O Cruises. Het wordt in de markt gezet als ‘the sunshine ship’ met luxueuze verblijfsomstandigheden voor gezinnen en koppels. Op de vijftien gastendekken vind je dertig restaurants en bars, acht entertainmentzalen en vier zwembaden. Deze mastodont wordt voortgestuwd door een geïnstalleerd vermogen van 61,7 megawatt (82.700 pk), goed voor een kruissnelheid van 22 knopen (41 km/uur).

Het vorige Belgisch record stond sinds 24 oktober 2021 op naam van de ‘Iona’, eveneens in Zeebrugge en in dienst van P&O Cruises. De ‘Iona’ heeft een tonnenmaat van tonnenmaat van 184.089 gros ton. Zowel de ‘Arvia’ als de ‘Iona’ behoren tot de tien allergrootste cruiseschepen ter wereld.

De aanlopen in de herfst komen bovenop de groeicijfers van dit jaar: in de eerste negen maanden van 2024 ontving Zeebrugge 412.774 cruisepassagiers (+17,5%) op 143 cruiseschepen. ​ Dat zijn tien cruiseschepen meer dan vorig jaar.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.