Navy Hackaton over veiligheid na passage Chinese oorlogsbodems

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Patrouilleschip 'Castor' schaduwt Chinese militaire schepen
Patrouilleschip ‘Castor’ schaduwt Chinese militaire schepen © Defensie

Patrouillevaartuigen van de Belgische Marine zagen nauw toe op twee Chinese militaire schepen in de Noordzee. Tegelijk bereidt Defensie zich voor op de eerste Navy Hackaton waarin privé en overheden samen over maritieme beveiliging nadenken.

Het Belgische patrouillevaartuig ‘Castor’ escorteerde vorige weekend twee Chinese militaire schepen op de Noordzee. “Het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK), waar de Belgische Marine deel van uitmaakt, staat in voor de beveiliging van onze Exclusieve Economische Zone en Territoriale Wateren”, verduidelijkt de persdienst van Defensie. “In die zone is vrije navigatie, elk schip mag er door varen. MIK doet een monitoring met elektronische middelen en indien noodzakelijk stuurt de Marine ook een schip ter plaatse.”

“Door een vlotte samenwerking met onze NAVO-partners, is er vroegtijdig een signalisatie wanneer verdachte schepen zich naar onze zone van verantwoordelijkheid begeven. De patrouillevaartuigen van de Marine staan hiervoor 24/7 paraat, zoals dit weekend duidelijk was. Dit toont de kernopdrachten van de Belgische Marine en waarborgt de veiligheid op zee, wat de veiligheid, economie en welvaart van onze burgers ondersteunt.”

Vier uitdagingen

Op dinsdag 24 en woensdag 25 september organiseert de Marine in Zeebrugge de eerste Belgian Navy Hackaton, een open innovatie-evenement voor marinepersoneel en professionele burgers uit het Belgische maritieme ecosysteem. Zij zullen in kleine, multidisciplinaire groepen projecten bedenken, ontwikkelen en presenteren voor vier concrete, dringende uitdagingen. Er wordt gevraagd dat iedereen vanuit zijn expertise met een open geest creatief en strategisch helpt na te denken.

De vier uitdagingen die de Marine en vertegenwoordigers van het maritieme ecosysteem voorleggen, zijn: het beveiligen van onderzeese infrastructuur; maatregelen tegen droneaanvallen door zowel staten als criminele organisaties; het aantrekken van de juiste profielen voor functies in beveiliging; het verhogen van de weerstand van logistieke infrastructuur.

Uitgehold door besparingen

Specifiek in het logistieke domein legt de organiserende Marine de vinger op een strategische verzwakking. “Jarenlang hebben de militaire en civiele scheepvaart hun operaties maximaal geoptimaliseerd door te besparen en op efficiëntie te focussen. Die aanpak leidde echter ook tot beperkte reserves en een verminderde weerstand van de infrastructuur. Elke onregelmatigheid, incident of vijandige actie – bijvoorbeeld een cyberaanval – kan de systemen destabiliseren met ernstige gevolgen. Hoe identificeren we in sleutelinfrastructuur kwetsbare factoren zoals capaciteitsgebreken, zwakke punten in de informatica, tekorten en onbeschikbaarheid van materieel en wisselstukken? En hoe kunnen we dat oplossen door samenwerking van militaire en civiele partijen?”

De winnende teams van elk van de vier workshops mogen hun project aan de maritieme sector voorstellen op de Captains of Industry Day tijdens het Navy TECHNOFest in het weekend van 5 en 6 oktober in Zeebrugge.

Scheepvaart en havens

Voor het evenement zoekt de Marine deelnemers uit het hele maritieme ecosysteem: scheepseigenaren en scheepsbouwers; vertegenwoordigers van de baggersector, logistiek, offshore en andere economische takken; havenautoriteiten, technologiebedrijven, toeleveranciers aan Defensie, wetenschappers, overheden en private organisaties. Zij kunnen twee dagen samenwerken met experts uit de Marine, van varende bemanningsleden tot ingenieurs, informatici en officieren.

Inschrijven kan via de webpagina van het Innovation Board van de Marine. Daar vindt u nog meer informatie over de uitdagingen, de methode van de hackaton en het tijdschema. Zie: www.inno4def.be