Vlaamse Mahi levert ‘remote operation’-oplossing voor sleper Ultratug

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
Mahi sleepboot Enco
De sleepboot ‘ENCO’ van Ultratug met de ‘remote operation’ technologie van Mahi © MAHI

De Chileense sleepbootoperator Ultratug die actief is in Zuid-Amerika, heeft voor de ‘remote operation’-oplossing van het Vlaamse Mahi gekozen voor het van op afstand aansturen van de sleepboot ‘ENCO’. Bedoeling is de veiligheid te verhogen.

Ultratug is een toonaangevende haven- en offshoresleepvaartoperator in de Amerika’s. Het bedrijf heeft voor dit baanbrekende project de Sense-hardware en bijkomend materiaal zoals geavanceerde camera’s van Mahi geïnstalleerd aan boord van zijn sleepboot ‘ENCO’. Daardoor kan die vanop afstand aangestuurd worden vanuit een nieuw Remote Operation Center in Vina Del Mar. De hardware van Mahi staat in verbinding met de Caterpillar-hoofdmotor, de boegschroeven, radar en andere systemen aan boord van de sleepboot.

Veiligheid

Volgens Felipe Meza, fleetmanager van Ultratug, is deze operatie cruciaal voor het verbeteren van de veiligheid en efficiëntie van de vloot. “De integratie van de technologie van Mahi past perfect in onze visie met betrekking tot het verbeteren van operationele mogelijkheden en onze doelstelling op het vlak van innovatie”, zegt hij. Het bedrijf onderzoekt een verdere uitrol van de technologie over de volledige vloot.

Groeiende vraag

“Wij merken een groei in de vraag en aanvaarding van navigatiesystemen om op afstand te besturen. De technologie ontwikkelt zeer snel en biedt nieuwe mogelijkheden voor het besturen van schepen”, zegt Pieter-Jan Note, CEO van Mahi.

Note pionierde in 2019 al samen met een aantal collega-ingenieurs via het project van de overtocht van de Atlantische Oceaan met een onbemand vaartuig onder de naam Mahi, genoemd naar de vissoort Mahi Mahi of goudmakreel.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.