EDR Antwerp Shipyard werkt cruiseschip ‘MS Seaventure’ af

Nieuws, Scheepvaart
Bart Timperman
Cruiseschip MS Seaventure bij EDR Antwerp Shipyard
Cruiseschip MS Seaventure bij EDR Antwerp Shipyard © Sebastiaan Peeters

Bij de scheepswerf EDR Antwerp Shipyard in Antwerpen ligt het expeditiecruiseschip ‘MS Seaventure’ aangemeerd. Het schip wordt daar verder afgewerkt en klaargestoomd voor zijn eerste cruiseseizoen voor de nieuwe eigenaar VIVA Cruises.

Het kleine expeditiecruiseschip ‘MS Seaventure’ van de Zwitserse rederij Scylla voer op zaterdag 16 januari tijdens hevige sneeuwbuien de Westerschelde op. Het was omwille van corona bijna een jaar geleden dat er nog eens een zeecruiseschip koers zette naar Antwerpen. Tegen de avond kwam het schip via de Berendrechtsluis aan bij de scheepswerf van EDR Antwerp Shipyard.

De Zwitserse firma RSR Shipping, geen onbekende voor Scylla, werd aangeduid voor de uitwerking en opvolging van het ombouwproject. ‘MS Seaventure’ kwam rechtstreeks van de kleine Deense haven Hundested. Daar lag het schip al enkele maanden aan de kaai voor werken, maar door de slechte bereikbaarheid werd ervoor gekozen om richting Antwerpen te varen. “In de afgelopen jaren heeft Scylla verschillende dockingen en reparaties laten uitvoeren voor zijn riviercruiseschepen bij EDR Antwerp Shipyard waarvan we zeer tevreden waren. Daarom werd besloten om ook ‘MS Seaventure’ naar Antwerpen te sturen. De centrale ligging van de haven van Antwerpen is daarbij zeker ook een pluspunt”, liet Bart Vos van RSR Shipping weten.

Nieuwe naam

Het schip droeg tot oktober 2020 de naam ‘MS Bremen’ en maakte deel uit van de vloot van Hapag-Lloyd Cruises. Onder die naam was het schip ook drie keer te gast in Antwerpen. Begin 2019 werd bekend gemaakt dat het schip de vloot zou verlaten. De Zwitserse rederij Scylla, die tot dan toe uitsluitend riviercruiseschepen onder haar naam had, kocht het schip en veranderde de naam in ‘MS Seaventure’. “Door een nieuw segment van de cruisemarkt aan te spreken, spreidt Scylla de risico’s. Daarbij kwam ook dat verschillende touroperators, waarmee we een goede band opgebouwd hebben, ook vragende partij waren voor de komst van een expeditiecruiseschip”, aldus Vos.

Nog aan kade in werf

Normaal gezien zou Scylla het schip pas overnemen in de lente van 2021, maar doordat er door het coronavirus geen cruises meer gevaren konden worden, heeft Hapag-Lloyd Cruises besloten om het schip al in oktober aan Scylla over te dragen. ‘MS Seaventure’ zal nu bij EDR Antwerp Shipyard verder klaargemaakt worden voor zijn eerste cruiseseizoen. Momenteel ligt het schip nog gewoon aan de kade in de werf, maar binnenkort zal het schip het droogdok ingaan. Daar zal een volledig nazicht gebeuren van de romp en schroeven en zal ‘MS Seaventure’ ook in de huiskleuren van VIVA Cruises geschilderd worden.

11 mei naar Antwerpen

De Duitse rederij VIVA Cruises heeft het schip gecharterd van Scylla en zal het inzetten als expeditiecruiseschip. Er worden cruises gepland naar IJsland, Groenland en Antarctica. Doordat het schip een versterkte romp heeft, kan het zonder problemen in uitdagende wateren varen. Tijdens een cruise langs West-Europa zal ‘MS Seaventure’ op 11 mei 2021 voor de eerste keer met passagiers naar Antwerpen komen. Het schip zal dan gebruik kunnen maken van het splinternieuwe cruiseponton en de nieuwe cruiseterminal aan Het Steen.

Sebastiaan Peeters

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.