North Sea Port verwacht -10% goederenoverslag dit jaar

Nieuws, Scheepvaart
Erik De Troyer

North Sea Port hield in april relatief stand. De goederenoverslag daalde met 2,3% en het aantal schepen daalde met 7%. “Maar we doen het beter dan verwacht. We kunnen de schade qua goederenoverslag beperken tot zo’n -10%”, zegt CEO Daan Schalk.

In North Sea Port kwamen er in april 729 zeeschepen binnen, 7% (51) minder vergeleken met april 2019. Die schepen vervoerden samen 5,4 miljoen ton goederen, ‘slechts’ een verlies van 2,3% (120.000 ton) tegenover april 2019.

“We hadden verwacht dat we in maart al een sterke dip zouden krijgen en dat april problematischer zou zijn. Maar de effecten van de coronacrisis zijn afgevlakt. We kunnen dus zeggen dat de gevolgen van corona voor onze haven voorlopig meevallen. Op het einde van de rit denken we de schade te beperken tot minder dan 10%. Dat is niet niets natuurlijk, maar het is behapbaar”, zegt Schalck.

Ondanks een daling van de goederenoverslag via zeevaart steeg de aanvoer tot 4 miljoen ton (+8%). De afvoer nam af (-23%) en strandde op 1,4 miljoen ton. Het beduidende verschil in aanvoer en afvoer is ook in de soorten goederen te zien. Enerzijds zitten de landbouwproducten en de voedingsproducten met een groei van 50% nog altijd stevig in de lift. Anderzijds is het feit dat de afvoer van voertuigen richting Groot-Brittannië beperkt is, dat een aantal bedrijven in de automobielsector tijdelijk sluit en dat bouwwerkzaamheden en cementcentrales gedeeltelijk stilgelegd zijn, nog steeds duidelijk voelbaar. De grootste dalers zijn dan ook de overslag van voertuigen (-45%) en bouwmaterialen (-31%). 

Macrocijfer

“Dit is natuurlijk een macrocijfer. Dat het met North Sea Port beter gaat dan verwacht, wil niet zeggen dat er geen bedrijven zijn die het moeilijk hebben. We zijn een haven met een zeer divers aanbod en dat zorgt ervoor dat de klap minder hard is dan in sommige omliggende havens. We verwachten dat de coronacrisis in de komende maanden nog verder voelbaar zal zijn. Het is dan ook uitkijken naar de halfjaarcijfers”, aldus Schalck.

Binnenvaart achteruit

In North Sea Port kwamen er in april 3.360 binnenvaartschepen binnen, 17% minder dan vorig jaar. De goederenoverslag via binnenvaart ging er 9% op achteruit (400.000 ton).

In de binnenvaart wordt de coronacrisis pas in april – de minste maand – echt duidelijk. Voorlopig valt voor de eerste vier maanden van dit jaar nog steeds een status quo in vergelijking met vorig jaar te noteren (+ 0,4%).

Erik De Troyer

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
North Sea Port verwacht -10% goederenoverslag dit jaar – Flows

North Sea Port verwacht -10% goederenoverslag dit jaar

Nieuws, Scheepvaart
Erik De Troyer

North Sea Port hield in april relatief stand. De goederenoverslag daalde met 2,3% en het aantal schepen daalde met 7%. “Maar we doen het beter dan verwacht. We kunnen de schade qua goederenoverslag beperken tot zo’n -10%”, zegt CEO Daan Schalk.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login