Vervroegd kiwiseizoen in Zeebrugge vergt logistieke creativiteit

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

De aanloop van de ‘Crown Topaz’ trapte het kiwiseizoen in Zeebrugge vroeger dan andere jaren af, net nu de uitbreidingswerken vertraagden door de COVID-19-maatregelen. Zespri en BNFW zullen de komende 25 weken toch alle schepen kunnen behandelen.

Zondag arriveerde in Zeebrugge de eerste lading Nieuw-Zeelandse kiwi’s van het seizoen. Van daar worden ze door kiwiteler Zespri verdeeld naar de Europese markt. Reeferschip ‘Crown Topaz’ had iets meer dan 1,25 miljoen trays met SunGold kiwi’s (geel) aan boord. Voor de groene kiwi’s verwacht Zespri het seizoen te kunnen starten in de week van 11 mei, ongeveer zoals in de andere jaren.

“We voorzien de komende 25 weken telkens een schip. De eerste drie zijn reefers en de volgende 22 containerschepen”, zegt Nele Moorthamers, waarnemend algemeen directeur Europa. Naast Zeebrugge stuurt Zespri ook een elftal schepen over de Middellandse Zee naar Vado (Italië) en Tarragona (Spanje). “In heel Europa verwachten we dit seizoen ongeveer 55 miljoen trays te leveren. Onze laatste schattingen zijn 20 miljoen trays SunGold en ongeveer 35 miljoen trays Green.”

Operationeel ondanks COVID-19

Voor Zeebrugge wordt het een bijzonder seizoen met een compleet nieuw pakstation. Kiwifruitgroep Zespri en behandelaar Belgian New Fruit Wharf (BNFW, groep SEA-invest) investeerden 11 miljoen euro om de infrastructuur tot bijna 7.500 m2 te verdubbelen. “De werken liepen door de maatregelen rond COVID-19 wat vertragingen op. We zullen starten met de bestaande infrastructuur en zijn van plan om half mei volledig operationeel te zijn in het nieuwe pakhuis.”

“Ondanks de voortdurende uitdagingen in verband met COVID-19, blijven alle Europese havens goed functioneren. We volgende de situatie nauwlettend op en nemen voorzorgen voor de veiligheid van onze mensen en het fruit”, besluit Moorthamers.

Samenwerking tot 2028

In Zeebrugge wordt het kiwifruit verpakt en met vrachtwagens verdeeld naar groothandels en retailers in Midden- en Noord-Europa. Behandelaar BNFW staat in voor het lossen, opslaan, verpakken en laden. Een team van Zespri ziet toe op de productkwaliteit, de koeltemperatuur en de vlotte goederenstromen. In het hoogseizoen van mei tot november werken dagelijks gemiddeld 250 mensen in het verpakkingsstation en er zijn een 80-tal havenarbeiders om de ladingen te behandelen.

Zespri en SEA-invest werken in Zeebrugge al 35 jaar samen en verlengden twee jaar geleden hun partnerschap tot 2028.

Roel Jacobus

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.