Belgium Diving vist weggewaaide container uit Waaslandkanaal

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Duikersbedrijf Belgium Diving haalde dinsdag een container uit het Waaslandkanaal die bij het recente stormweer in het water was beland. Dat levert spectaculaire beelden op.

De lege container waaide twee weken geleden in het water door het extreme weer en belandde op de bodem van het Waaslandkanaal. Zo’n obstakel kan schade veroorzaken aan het scheepvaartverkeer en moet dus zo snel mogelijk uit de vaarweg verwijderd worden. Een kolfje naar de hand van Belgium Diving, een gespecialiseerd duikbedrijf uit de Antwerpse haven.

“De container was afgedreven, had zich langzaam met water gevuld en belandde uiteindelijk op zeven meter diepte in het water”, zegt Kristof Verswijvel van Belgium Diving. “De locatie was min of meer bekend en door de havenautoriteiten aangegeven met een wrakkenboei, maar om de precieze locatie ervan vast te leggen, moesten we toch onder water gaan kijken.”

Twistlocks

De container bovenhalen gebeurde met een kraanponton. “Een relatief eenvoudige procedure”, zegt Verswijvel. “Containers hebben boven- en onderaan bevestigingspunten voor twistlocks, waar ook de benodigde kettingen voor de berging aan vast werden gemaakt. Bij het bergen zetten we wel de deuren van de container open zodat het water eruit kan stromen. Een 40-voetcontainer vol water is anders enorm zwaar.”

Ondanks het zware weer van de afgelopen weken is het volgens Verswijvel eerder uitzonderlijk dat containers door de storm in het water belanden.

Belgium Diving werd drie jaar geleden opgericht en specialiseert zich in scheepvaart, civiele waterbouwwerken en opdrachten voor de petrochemische industrie in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland, en ook elders in de wereld.

Michiel Leen

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.