Zeebrugge blij met Vlaamse keuze voor nieuwe Visartsluis

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Vlaams minister van mobiliteit en openbare Werken Ben Weyts (N-VA) hakte vanmorgen op de ministerraad de knoop door in het dossier over de toegankelijkheid van de achterhaven van Zeebrugge. Na tien jaar studie en discussie is er nu een voorontwerp van een voorkeursbesluit voor een compleet nieuwe sluis op de locatie van de oude Visartsluis. “Daarmee wordt gekozen voor een snelle oplossing met een beperkte impact, weinig onteigeningen en met maatregelen voor de mobiliteit. Alles samen gaat het om meer dan 1 miljard euro. Het definitieve voorkeursbesluit wordt eind 2018 verwacht”, zegt Weyts.
De Zeebrugse Havengemeenschap is alvast blij met de keuze. “Dit is goed nieuws want deze locatie biedt de snelle oplossing waar de private havenondernemingen steeds voor hebben gepleit”, zegt voorzitter Marc Adriansens van APZI.
CEO Joachim Coens van MBZ is voorzichtig positief: “Op het definitieve besluit is het nog even wachten maar elke stap vooruit is belangrijk. Onze voorkeur ging naar het alternatief ter hoogte van het vroegere Carcoke maar ook deze locatie is mogelijk mits optimalisering van de nautische toegang en het beperken van het aantal onteigeningen. Dat het doorgaand verkeer door een tunnel onder de nieuwe sluis zal gaan, is goed nieuws. Voor een optimale verkeersafwikkeling komt er hopelijk ook een tunnel onder de Pierre Vandammesluis.”

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login