Energie-eiland levert DEME, Jan De Nul en Smulders miljardendeal op

Nieuws, Offshore
Bart Meyvis
Het kunstmatige energie-eiland Prinses Elisabeth (rendering)
Het kunstmatige energie-eiland Prinses Elisabeth (rendering) © Elia

Drie consortia, met daarin onder andere de Belgische bedrijven DEME, Jan De Nul en Smulders, halen contracten binnen met een totale waarde van 1,452 miljard euro voor het toekomstige Prinses Elisabeth-eiland, het Belgische kunstmatige energie-eiland op de Noordzee.

Het Prinses Elisabeth-eiland zal het eerste kunstmatige energie-eiland zijn dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC of High Voltage Alternating Current) combineert voor internationale elektriciteitstransmissie, zegt Elia in een bericht. De totaalcapaciteit van het eiland zal genoeg zijn om zo’n 3,5 miljoen Belgische gezinnen te voorzien in groene stroom.

Elia Transmission Belgium heeft de contracten voor de HVAC-infrastructuur van het Prinses Elisabeth-eiland nu toegewezen aan twee consortia, een bestaande uit het Belgische bedrijf DEME en het Griekse Hellenic Cables en een bestaande uit het Belgische bedrijf Jan De Nul en het Koreaanse LS Cable & System. Beide consortia zullen elk zo’n 165 kilometer onderzeese kabels leggen. De contracten zijn een belangrijke stap in de realisatie van het Prinses Elisabeth-eiland.

DEME

De opdracht voor het Prinses Elisabeth-eiland omvat zowel het ontwerp, de levering en de installatie van de onderzeese hoogspanningskabels die het energie-eiland zullen verbinden met het Belgische elektriciteitsnet op het vasteland. DEME zal diverse schepen inzetten voor het project, waaronder een kabelinstallatieschip, baggerschepen en jack-upinstallatieschepen. Begin juni 2024 werd in Zeebrugge nog DEME’s ‘Yellowstone’ gedoopt. Dat omgebouwde bulkschip kan zo’n 37.000 ton rotsen met grote precisie tot anderhalve kilometer diep neerleggen.

We werken aan het grootste inter-array bekabelingsproject voor Dogger Bank Wind Farm, het grootste windmolenpark ter wereld

“Met het nieuwe project bevestigen we onze toonaangevende positie in de onderzeese stroomkabelmarkt,” zegt CEO van DEME, Luc Vandenbulcke. “We werken aan het grootste inter-array bekabelingsproject voor Dogger Bank Wind Farm – het grootste windmolenpark ter wereld – en haalden eerder dit jaar grote contracten binnen voor IJmuiden Ver Alpha en Nederwiek 1. Onze expertise in kabelinstallatie, baggeren, steenstorten en maritieme infrastructuurwerken gecombineerd met onze moderne vloot, biedt klanten een efficiënte, geïntegreerde oplossing. Zo ondersteunen we de energietransitie en helpen we landen hun klimaatdoelstellingen te behalen.”

De kabels met een lengte van 165 km worden geproduceerd in de fabriek van het Griekse Hellenic Cables. Het transport en de installatie is gepland voor 2027. Als onderdeel van het Belgische consortium TM EDISON, sleepte DEME het contract voor de bouw van het eiland al begin 2023 in de wacht. De eerste van 23 caissons, die in aanbouw zijn in de haven van Vlissingen, zullen deze zomer al worden afgezonken. De caissons doen dienst als buitenmuren van het eiland en zullen over het water worden verplaatst van de haven van Vlissingen naar hun finale locatie in de Noordzee. Het eiland zelf wordt daarna verder opgespoten met zo’n 2.3 miljoen m3 zand, dat lokaal wordt gewonnen.

Jan De Nul

Jan De Nul en het Koreaanse LS Cable & System hebben een contract binnengehaald voor het leveren, installeren en testen van drie wisselstroomkabels van elk 220 kV en een gecombineerde lengte van zo’n 165 kilometer. Die kabels zullen de hernieuwbare energie van het Prinses Elisabeth-eiland naar het hoogspanningsnet op land transporteren. De installatie is gepland in 2028.

“We zijn verheugd dat we dit baanbrekende project toegewezen hebben gekregen, wat de positie van Jan De Nul Group als dé referentie voor de bouw van de offshore energietransitie nog versterkt”, zegt Wim Dhont, Manager Offshore Cables bij Jan De Nul Group. “Dankzij onze veelzijdige vloot zijn we in staat om een onestopshop-oplossing aan te bieden die het leggen van offshore kabels, het baggeren, de rotsbescherming, civiele en milieuwerkzaamheden omvat, allemaal met eigen materieel en expertise.”

LS Cable is verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de kabels in zijn fabriek in Zuid-Korea. Jan De Nul Group zal met zijn veelzijdige vloot instaan voor het transport, de installatie en de bescherming van de kabels tussen het eiland en de Belgische kust. Hiervoor zet de maritieme aannemer kabellegschepen ‘Connector’, ‘Willem de Vlamingh’ en assistentieschip ‘Adhémar de Saint-Venant’ in. Zijn sleephopperzuigers zullen de zeebodem vooraf nivelleren voor het leggen van de kabels. De twee bedrijven vullen elkaar zo aan in dit project na eerdere samenwerkingen in Duitsland en Nederland.

Hoogspanningsstations

Het contract voor de HVAC-stations werd tenslotte toegekend aan het HSI-consortium, bestaande uit het Belgische Iemants (Smulders) en de Nederlandse bedrijven HSM offshore Energy en IV offshore & Energy. HVAC-stations, of het offshore hoogspanningsstation, is het hart van het windpark waar alle energie die door de windturbines wordt geproduceerd, wordt verzameld en omgezet voor transport naar de aansluiting op het land.

“De HVAC-eenheid wordt het aansluitpunt voor de ontvangst van het eerste deel (2,1 GW) van de elektriciteit die wordt geproduceerd door de windparken in het Princess Elisabeth-gebied en voor het transport ervan naar het vasteland”, legt Elia uit.

Economische missie in Noorwegen

Ook tijdens de Belgische Economische missie aan Noorwegen was de energietransitie een van de centrale thema’s. Noorwegen, de grootste energieleverancier van Europa, is een belangrijke partner voor België. Het Prinses Elisabeth-eiland, zal dienen als aansluitpunt tussen de offshore-windmolenparken in de Noordzee en het Belgische hoogspanningsnet. Het biedt ook de mogelijkheid tot een elektriciteitsverbinding met Noorwegen. Daarmee zou België de groene elektriciteitsproductie in Noorwegen kunnen aanvullen bij windluwte en omgekeerd.

“Dinsdag 18 juni 2024 hebben mijn Noorse collega Terje Aasland en ik een gezamenlijke verklaring ondertekend om de studie van een hybride interconnector voor de uitwisseling van groene elektriciteit tussen onze twee landen verder te ondersteunen”, zegt minister van energie, Tinne Van der Straeten op LinkedIn. “Met deze gezamenlijke verklaring bevestigen minister Aasland en ik ons engagement om samen te werken om van de Noordzee een grote duurzame energiecentrale te maken die groene stroom levert aan de Europese burgers.”