Nadia Everix (ECU): "Het was altijd mijn droom om Antwerpen te leiden"

Interview, Mensen
Julie Desmet
Nadia Everix
Nadia Everix © NEV

Nadia Everix startte op 1 oktober 2024 als algemeen directeur van groupagespecialist ECU Worldwide Belgium in Antwerpen. “Antwerpen is een van de voornaamste hubs van ECU Worldwide. Het is belangrijk dat we zichtbaar blijven”, zegt ze.

ECU Worldwide opereert onder Allcargo Belgium nv, een dochteronderneming van het Indiase Allcargo Logistics met hoofdkantoor in Mumbai. ECU Worldwide is in 1987 in Antwerpen ontstaan en is gespecialiseerd in multimodaal transport. De groep is uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste goederenbehandelaars op de LCL-markt (Less-than-Container-Load). Naast LCL, levert ECU ook FCL- en luchtvrachtdiensten en biedt het opslagfaciliteiten aan. ECU Worldwide is aanwezig in 180 landen met meer dan 300 kantoren en telt wereldwijd ruim 4.500 medewerkers.

‘Good vibes’

Nadia Everix zal als nieuwe managing director van ECU Worldwide Belgium zich vooral focussen op het verbeteren van de prestaties en het stimuleren van de strategische groei van de activiteiten in België. “Ik streef er niet alleen naar om sterke resultaten neer te zetten, maar ook om een nieuwe wind door het kantoor te laten waaien”, zegt ze. “Ik wil vooral een aangename werkplek en -sfeer creëren voor mijn collega’s”, benadrukt ze. “Groupage kan best zwaar en stresserend werk zijn. In een container combineren we vracht voor soms wel vijftien tot twintig klanten, die allemaal hun specifieke eisen stellen. Er komt ook veel administratie bij kijken. Stressbestendig zijn is daarom essentieel.”

Operationele zaken

Everix startte haar carrière bij ECU Worldwide in 2007 en oefende verschillende operationele en commerciële functies uit. Ze nam de fakkel over van Ivan Lardenoit, die als Regional Leader of Procurement and Special Projects bij ECU Worldwide aan de slag is gegaan. Hij stond meer dan tien jaar aan het hoofd van het kantoor in Antwerpen. In haar vorige functie was Everix actief als Global Head Compliance and Operations. “Mijn achtergrond ligt in operationele zaken”, zegt ze. “Ik heb voor onze grote klanten, voornamelijk expeditiebedrijven, veel gereisd. Klantcontact, een uitstekende customer service en netwerken zijn heel belangrijk. Vanuit Antwerpen leidde ik naast het lokale team, ook de ECU tariff-teams in Singapore, Mumbai en Mexico. Ik heb daardoor een goed beeld gekregen van hoe het er in andere kantoren aan toe gaat en hoe men daar operationeel werk verricht.”

Mensen

Ze laat zich ook graag omringen door mensen. “Ik vind het belangrijk om dicht bij de mensen te staan, dan weet je ook wat er leeft”, zegt ze. “Ik woon in Temse en spring wanneer ik kan met plezier even binnen in ons magazijn in Kallo (dat in handen is van Van Moer Logistics red.).”

“Ik heb een hands-on mentaliteit”, gaat ze verder. “Als ik mijn carrière opnieuw zou starten, dan reed ik vandaag waarschijnlijk op een vorklift rond om deelzendingen in containers te laden. Toen ik jonger was, was er echter nog geen sprake van vrouwen die ‘aan de dok’ werkten.”

De LCL-sector is een kleine wereld. Iedereen kent iedereen

Antwerpen is een van de voornaamste hubs van ECU. “ECU Worldwide Belgium verwerkt grote volumes voor zowel import als export. Het is dan ook belangrijk dat we zichtbaar blijven. De LCL-sector is een kleine wereld. Iedereen kent iedereen”, zegt ze. “Vanuit mijn internationale rol als Global Head Compliance and Operations kreeg ik de indruk dat het Antwerps kantoor iets te veel op de achtergrond bleef. Nu ik weer op lokaal niveau aan de slag ben, wil ik Antwerpen nog meer op de kaart zetten. Het is altijd mijn droom geweest om Antwerpen te mogen leiden. Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen en ik ben er zeker van dat ik positieve veranderingen kan bewerkstelligen.”

Achttien jaar oud

Everix volgde de TSO-richting Handel en zette op achttienjarige leeftijd haar eerste stappen in de maritieme sector bij de voormalige Canadese containerrederij Cast. “Ik kende de incoterms heel goed en mocht als eerste job de boekingen verwerken. Ik heb ruim acht jaar bij Cast gewerkt en heb er veel geleerd. Nadien ging ik op de groupage-afdeling van Kuehne+Nagel (K+N) aan de slag waar ik de knepen van het vak heb geleerd. Samen met mijn collega’s hebben we Antwerpen doen uitgroeien tot een van de belangrijkste hubs van K+N in heel Europa.”

Ze heeft intussen meer dan dertig jaar ervaring in LCL-vrachtvervoer. “Ik ben gepassioneerd door alles wat met de haven te maken heeft en ik heb me altijd heel comfortabel gevoeld in de scheepvaartsector. Ik zie mezelf niet meteen een carrièreswitch maken”, zegt ze. “Ik heb veel kansen gekregen bij ECU en ik ben dankbaar dat ik het vertrouwen heb gekregen om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Nadia Everix rapporteert aan Marc Stoffelen, head of Global Accounts & Cluster Head België, Nederland en Spanje. Ze blijft gevestigd in Antwerpen.