Een van kinderen uit eigen bedrijfsopvang ECS werkt nu zelf in bedrijf

Reportage, Mensen
Roel Jacobus
Vernieuwde kinderopvang in bedrijf ECS in Zeebrugge
Vernieuwde kinderopvang in bedrijf ECS in Zeebrugge © Roel Jacobus

Logistieke groep ECS heeft zijn bedrijfskinderopvang in Zeebrugge gerenoveerd en uitgebreid. Deze unieke voorziening biedt al zeventien jaar een praktische oplossing voor de medewerkers en hun gezin. Dit initiatief kadert in een ruimer welzijnsbeleid.

De logistieke groep ECS in Zeebrugge greep de ‘Week van de kinderopvang’ aan om zijn vernieuwde crèche officieel te openen. Het bedrijf pionierde al in 2007 met een interne opvang voor jonge kinderen van de medewerkers. HR business partner Kelly Oreel (links op de foto) was erbij van bij het begin.

“We zijn met acht kindjes gestart en hebben dat bij het samengaan van ECS en 2XL naar zestien opgeschaald. Recent hebben we de ruimtes helemaal gerenoveerd met een nieuwe vloer, klimatisering, keuken, twee slaapkamers en kantoor. Hierdoor kunnen we tot achttien kinderen in nog betere omstandigheden opvangen terwijl hun ouders werken. Leuk om te weten: één van de kinderen van het eerste uur is nu zelf een jonge medewerker in het bedrijf.”

Kinderen van nul tot drie jaar kunnen er dagelijks terecht van 7.45 tot 18.15 uur. In de vakantieperiodes is er ook plaats voor oudere kinderen. “We hebben vier voltijdse kinderverzorgsters in dienst en er is nauw contact met de HR-dienst”, zegt HR directeur Griet Van Reeth (tweede van links achteraan op de foto). “Het leuke voor de ouders die hier werken, is dat hun kindjes nooit ver weg zijn. Het schept ook een vertrouwensband dat de kinderverzorgsters tegelijk collega’s zijn. We bieden ook dagelijks verse maaltijden aan voor de kinderen.”

De Havenheldjes…

ECS kende een sterke groei van de drie dicht bij elkaar gelegen locaties in Zeebrugge. In het hoofdkantoor in de Baron de Maerelaan (Expressweg N31), de vestiging in de Karveelstraat (Transportzone) en de nieuwe magazijnen in de Lanceloot Blondeellaan, werken meer dan vijfhonderd mensen.

“Voor het aantrekken en behouden van gemotiveerde medewerkers is een eigen kinderopvang een unieke troef”, zegt ceo Sven Pieters (tweede van rechts op de foto). “Voor jonge gezinnen is het vaak moeilijk om in hun nabije omgeving een kinderopvang te vinden en dan is er elke dag nog de stress van de verplaatsing. Met deze voorziening, die in Zeebrugge uniek is, nemen wij die zorg weg.”

Na de renovatie kreeg de crèche een rebranding. “Uit een bevraging bij de medewerkers kwam de naam De Havenheldjes naar boven. Dat past goed bij wat het bedrijf doet en waar we gevestigd zijn. Ook de nieuwe stijlelementen werden in eigen huis ontworpen.”

… en Havenheldinnen

ECS financiert een groot deel van de werking van De Havenheldjes vanuit het eigen welzijnsbudget, licht Griet Van Reeth toe. “Dit initiatief kadert in onze Great Place To Work-mentaliteit, waarbij het welzijn van medewerkers centraal staat. Vanuit hetzelfde welzijnsbudget financieren we ook andere programma’s om het welzijn van de medewerkers op een duurzame manier te bevorderen, zoals sportmogelijkheden, gratis fruit en infosessies over ergonomie, Daarmee profileert ECS zich als een werkgever die in de gezondheid en tevredenheid van zijn team investeert. Ten slotte biedt deze crèche niet alleen directe voordelen voor de medewerkers van ECS, maar kan ze ook dienen als inspiratie voor andere bedrijven in de haven om gelijkaardige initiatieven te nemen.”

Op de openingsceremonie werden kinderverzorgsters Mieke Vanbelleghem, Lise Wegsteen, Anouck Cardon en Jana Versluys en de ontwerpster van de nieuwe stijl Machalina Dereere in de bloemetjes gezet. Ze werden daarbij feestelijk tot ‘Havenheldinnen’ benoemd.