Drie provinciale havenaccountmanagers VDAB op kruissnelheid

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
VDAB havenaccountmanagers Kim Verrept, Tsun Man en Seppe Sevenich
VDAB havenaccountmanagers Kim Verrept, Tsun Man en Seppe Sevenich © Roel Jacobus

VDAB stelde drie provinciale havenaccountmanagers aan om de contacten tussen ondernemingen, werkzoekenden, onderwijsinstellingen en andere betrokkenen te stroomlijnen. Kim Verrept, Tsun Man en Seppe Sevenich werken dan ook als één team samen.

Voor het ondersteunen van de maritieme, transport- en logistieke clusters in de Vlaamse zeehavens, stelde VDAB een team van drie provinciale accountmanagers aan: Kim Verrept (West-Vlaanderen), Tsun Man (Oost-Vlaanderen) en Seppe Sevenich (Antwerpen). Dat team komt na een inloopperiode op kruissnelheid.

Kim Verrept was al langer een vertrouwd gezicht in de kustprovincie: “Na een korte ervaring in de uitzendsector, werk ik al 21 jaar bij VDAB waarvan de laatste 16 jaar in West-Vlaanderen”, zegt Verrept. “Aanvankelijk was ik verantwoordelijk voor de sector transport en logistiek in heel West-Vlaanderen maar sinds een jaar mag ik me specifiek richten op de havens van Zeebrugge en Oostende en de luchthavens in Oostende en Wevelgem.”

Zesduizend vacatures

Tsun Man zette vier jaar geleden overstap van personeelsverantwoordelijke bij Decathlon naar VDAB. “Sinds een klein jaar ligt mijn rol bij North Sea Port Talent, een partnerschap van VDAB, Stad Gent, Voka, North Sea Port en de Nederlandse instelling voor arbeidsvoorziening UVW. Het havengebied van Gent tot Vlissingen telt honderdduizend directe en indirecte jobs bij 550 bedrijven, die momenteel zesduizend openstaande vacatures hebben. Om die in te vullen, is een grensoverstijgende aanpak nodig. Wij gaan ook ruimer dan de klassieke clusterwerking: in een haven is er niet langer alleen de traditionele havenarbeid, maar zijn evengoed boekhouders en IT’ers nodig.”

“Bijvoorbeeld op 25 november organiseren wij in het Internationaal Congrescentrum (ICC) in Gent de North Sea Port Talent Experience Day. Daarop laten we duizend jongeren vanaf zestien jaar, leerkrachten, werkzoekenden en andere geïnteresseerden kennismaken met zestig bedrijven en de havenwerking.”

Ervaring komt van pas

Voor de provincie Antwerpen is Seppe Sevenich de accountmanager. “Anderhalf jaar geleden voelde ik me aangesproken door de proactieve en gerichte aanpak van VDAB om aan de noden van de bedrijven tegemoet te komen. Voorheen werkte ik als jobhunter bij de dienst Tewerkstelling van het OCMW van Sint-Niklaas. Daar ontdekte ik hoe je werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt toch bij privébedrijven aan de slag kunt krijgen, mits je de juiste bruggen maakt. Die ervaring komt goed van pas voor het invullen van de vacatures in de Vlaamse zeehavens. Vroeger werkte ik rond de kerktoren van Sint-Niklaas en nu is de hele haven van Antwerpen mijn speeltuin”, zegt Sevenich.

De drie provinciale accountmanagers werken samen met elkaar en met de plaatselijke consulenten. “We delen inzichten en werkwijzen zodat we op een uniforme manier naar de bedrijven en de arbeidsmarkt kunnen stappen. Het is niet nodig om telkens het warm water opnieuw uit te vinden. Daarnaast doen we ook gemeenschappelijke initiatieven. Bijvoorbeeld op 16 oktober hielden we voor het eerst een Maritieme Ontmoetingsdag in ons opleidingscentrum in Zeebrugge. Straks in de week van 9 tot 13 december organiseren we Havenconnect, waarbij we in alle zeehavens bedrijven en functies op de werkvloer in de kijker zetten.”