Oscar Garschagen (1952) groeide op in Zeeland. Zijn achtergrond als dagbladcorrespondent in Israël, China en de VS gaf hem de weidse blik die hij goed kon gebruiken voor een boek getiteld ‘Meesterwerken tussen de Seine en de Schelde’, een verzameling interviews, reportages en achtergrondartikelen die rond de opening van de Nieuwe Sluis Terneuzen verschijnt.
In het rijkelijk van fotografie voorziene boek, geschreven met de Middelburgse Anja de Groene, zijn zowel kritische interviews te vinden met stakeholders in het havenbedrijf als reportages op locatie. De auteurs voeren onder meer met een spits, een binnenvaartschip geschikt voor de maten van de sluizen en kanalen in Frankrijk, het bestaande deel af van de toekomstige Seine-Scheldeverbinding.
Garschagen: “De geschiedenis is natuurlijk zeer interessant: de cultuurverschillen tussen Nederland en België, de Zeeuwen die met de rug naar hun havens lijken toe te leven, de innoverende mijnstreken in Noord-Frankrijk. Aan de andere kant ligt het nieuws ook gewoon op straat: als je met een sleepbootkapitein meevaart door de sluizen van Terneuzen, leer je alles over de kanaalzone.”
Bewondering
De auteurs schuwden de kritische noot niet. “We hebben aardig wat onderwerpen aangekaart die gevoelig liggen, zoals de toekomst van de zware industrie in North Sea Port, en het overvolle stroomnet in Zeeland”, vervolgt Garschagen. “Dat hebben we stug volgehouden. Aan de andere kant is er ook enorme bewondering voor het werk aan de Nieuwe Sluis Terneuzen, die wij door het boek heen als een metafoor voor de toekomst gebruiken.”
Het moest leiden tot een gevarieerd en toegankelijk boek voor de gehele havengemeenschap. “Wij zijn veel gepassioneerde, kalme en gezellige mensen tegengekomen, en in Terneuzen is men oprecht trots op de Nieuwe Sluis. Wat ik ook heb geleerd, is hoe groot de binnenvaart is in Nederland, en hoe groot het belang is van het nieuwe Seine-Scheldekanaal (gereed tegen 2030; red.) voor North Sea Port. Terneuzen wordt de poort naar Parijs.”
Zwaartepunt verschuift
Het boek van Garschagen en De Groene is geactualiseerd naar recente berichtgeving over een mogelijke tweede nieuwe Nederlandse kerncentrale bij Terneuzen. “Op zich niet onlogisch”, zegt Garschagen over de locatie. En dat is misschien wel zijn belangrijkste conclusie. “Het zwaartepunt van North Sea Port verschuift steeds meer naar Terneuzen; daar en in Gent zit de zware industrie. Dat beseft men nog niet genoeg in Zeeland.”
En de grootindustrie moet verduurzamen, zeggen alle betrokkenen. “Dan is het geen gekke gedachte dat je in het geval van een kerncentrale aan Terneuzen denkt, als je beseft hoe groot de stroomnood is. Nederland en België, met hun grensoverschrijdende haven, zouden ook veel meer moeten samenwerken op het gebied van energie.”
‘Meesterwerken tussen de Seine en de Schelde’ (256 p.) wordt gepresenteerd op 10 oktober 2024, daags voor de officiële opening van de Nieuwe Sluis Terneuzen, en is vanaf 1 november 2024 verkrijgbaar in de boekhandel. Auteurs: Oscar Garschagen & Anja de Groene. Fotografie: Peter Verdurmen.