Studenten winnen award met project ‘Mondzorg voor truckers’

Nieuws, Mensen
Yannick De Spiegeleir
Project 'Mondzorg voor truckers' wint award
Project ‘Mondzorg voor truckers’ wint award © UCLL

Hogeschool UC Leuven-Limburg heeft de Moving Minds Award uitgereikt aan het project ‘Mondzorg voor truckers’. De Mechelse wegvervoerder Van Dievel Transport verleende zijn medewerking aan het project van studenten Mondzorg.

Ieder jaar zet Hogeschool UCLL de meest opmerkelijke projecten van haar studenten in de schijnwerpers met de Moving Minds Award. Als beste van de vijf genomineerden kwam gisteren ‘Mondzorg voor truckers’ naar voren, een project van twee bachelor-studenten Mondzorg met als doel: truckers een stralende glimlach geven.

De studenten Mondzorg gingen voor hun bachelorproef op zoek naar een doelgroep voor toegepaste preventie. De klassieke doelgroepen zijn meestal schoolkinderen of mensen in woon- en zorgcentra. “Maar wij zochten het iets verder, bij mensen die met flexibele uren werken en dus een onregelmatig werk- en leefpatroon hebben. We gingen de uitdaging aan om ons te concentreren op truckers. Ze zijn vaak onderweg, kloppen lange uren en als gevolg van een lager scholingsniveau komen ze ook weinig in contact met klassieke voorlichtingsinitiatieven rond mondzorg”, zegt studente Silke Achten.

“Truckers zijn een moeilijk bereikbare doelgroep,” vervolgt studente Sarah Detollenaere. “Ze raadplegen doorgaans ook minder een dokter of tandarts.” Daarom namen ze contact op met transportbedrijf Van Dievel, waar dagelijks zo’n 130 vrachtwagenchauffeurs aan de slag zijn. CEO Louis Dewael was meteen bereid om de studenten toegang te geven tot het bedrijf. Sarah en Silke startten met een onderzoek naar de gewoontes van de chauffeurs inzake poetsen en tandartsbezoek.

“En hoewel hun vrachtwagen steeds spik en span is, scoort hun persoonlijke mondhygiëne eerder ondermaats,” aldus Silke Achten.

Truckersonthaal

Bij de start van het onderzoek ging een trailer vol campagne-materiaal de weg op. Er werd vervolgens bij het medische onderzoek van IDEWE en verschillende locaties op het transportbedrijf Van Dievel haltgehouden.
Ondertussen ontwikkelden de studenten een bijvulstand die ze plaatsten aan het truckersonthaal waar elke chauffeur geregeld passeert om zijn papieren in orde te brengen. Daar konden de chauffeurs gratis interdentale borsteltjes meenemen, een beter alternatief voor flosdraad.

Intercultureel was het ook serieuze opgave. Heel wat chauffeurs hebben een andere nationaliteit en spreken niet zo vlot Nederlands, Frans of Engels. Sarah en Silke spendeerden vele extra uren tussen de vrachtwagens, maakten babbeltjes met de truckers tijdens het tanken of aan de carwash, namen hun enquêtes af en scoorden met hun zelf ontworpen doosjes met borsteltjes.

De campagne sloot af met een tweede onderzoek. Sarah en Silke stelden vast dat tweemaal per dag tanden poetsen toenam met 15 % en de interdentale borsteltjes nu door meer dan 50% van de truckers gebruikt wordt. Verder constateerden ze dat de individuele poetsinstructie het meeste effect opleverde. Ook de bijvulstand waar personeelsleden zich gratis kunnen bevoorraden met interdentale borsteltjes was een cruciale factor.

Louis Dewael, CEO van Van Dievel is alvast tevreden met het resultaat. “Ik vroeg eerst of ze de truckerswereld eigenlijk wel kenden en wel goed beseften waar ze aan begonnen”, lacht Dewael. “Maar Silke en Sarah waren zo overtuigend en inspirerend dat ze al gauw iedereen aan boord hadden. Ze zijn erin geslaagd om mondhygiëne mee te laten opnemen in de jaarlijkse consultatie bij IDEWE. En, ze wisten zelfs de aandacht te trekken van Febetra, de beroepsfederatie van de Belgische transportbedrijven (en dan spreken we over 4.000 transportbedrijven met in totaal 80.000 chauffeurs in België)”, besluit Dewael.

Transportsector

De studenten ontvingen tijdens de prijsuitreiking op UCLL campus Proximus in Heverlee een cheque ter waarde van 2.500 euro, die ze willen gebruiken om dit project verder te ontwikkelen en te borgen in de transportsector en de maatschappij.