Oud-natiebaas Bernt Van den Bergh geniet van de natuur in de Provence

Interview, Mensen
Julie Desmet
Bernt Van den Bergh
Bernt Van den Bergh © Van den Bergh

Bernt Van den Bergh stond jarenlang als natiebaas mee aan het hoofd van havenbedrijf Mexico Natie, maar heeft gekozen voor een meer stressvrije levenskwaliteit. Hij werkt nu als warehouse supervisor bij Katoen Natie en baat een B&B uit in Frankrijk.

Bernt Van den Bergh is aan de slag als warehouse supervisor bij Katoen Natie en beheert twee magazijnen aan de Canadastraat in Zwijndrecht. Hij is er verantwoordelijk voor de logistieke en fysieke behandeling van goederen van rubberproducent Arlanxeo in Zwijndrecht, die in 2023 zijn deuren sloot. Het gaat daarbij vooral om metalen kisten met rubberen balen die in containers uit Canada en Singapore worden geïmporteerd en vanuit de magazijnen van Katoen Natie met trucks verder over Europa worden verdeeld.

Van den Bergh studeerde als boekhouder en startte zijn logistieke carrière in 1995 bij Mexico Natie – dat vandaag in handen is van Katoen Natie – op de Antwerpse rechteroever. “Ik ben bij Mexico Natie als bediende gestart en heb me vijf jaar later bij het bedrijf ingekocht als natiebaas. Ik kon niet stilzitten en ben uiteindelijk op de kade beland”, zegt hij. “Als natiebaas moet je er over waken dat alles vlot verloopt. Je staat niet alleen in voor het operationele luik, maar ook voor de administratie en de lonen. Daarnaast bied je ook een luisterend oor en waak je over het mentaal welzijn van je personeel”, duidt hij.

Het asfalt was nog warm en de eerste goederen werden al geplaatst

In 2000 ging hij aan de slag op linkeroever om Antwerp Euroterminal – in eerste instantie een 33/66 joint-venture tussen Mexico Natie en Grimaldi Lines – aan Kaai 1333 te leiden. Hij was nauw betrokken bij de opstart van de roroterminal en was ruim zeventien jaar lang verantwoordelijk voor het dagelijks operationeel beleid, zoals het laden en lossen van schepen en het bestellen van de ploegen. Mede onder zijn leiding groeide AET uit van een terminal van zo’n 20.000 m2 groot tot een site van 150.000 m2. “Het waren pittige tijden. Het asfalt was nog warm en de eerste goederen werden al geplaatst”, zegt hij. “In de beginjaren bestelden we zo’n twee a drie ploegen per shift. In de loop der jaren werden dat er zo’n 15 à 20. We plukten regelmatig ‘het kot’ (het toenmalig aanwervingslokaal voor Antwerpse havenarbeiders red.) leeg. Het was dan ook een uitdaging om een aantal cowboys onder hen in toom te houden en de veiligheid te garanderen.”

“De opening van de nieuwe autoterminal bracht de eerste jaren best wat stress met zich mee. Het waren lange en zware dagen. Maar, mijn werk gaf me altijd veel voldoening”, gaat hij verder. “Je streeft er dagelijks naar dat elk schip op tijd wordt geladen en gelost. Daarnaast heb ik ook geleerd om bepaalde zaken los te laten. Als leidinggevende moet je je mensen verantwoordelijkheid durven geven.”

We hebben ons hart aan de Provence verloren

Naast zijn drukke baan bij Katoen Natie, baat Van den Bergh de Bed and Breakfast ‘Le Rougadou’ uit in Bédoin nabij de Mont Ventoux in Frankrijk. “Ik ging jaarlijks met mijn echtgenote op verlof in de Provence, waar we ons hart aan hadden verloren. Zo’n twintig jaar lang keerden we tijdens de zomermaanden telkens terug naar dezelfde B&B. Toen de uitbaters van die B&B in 2017 aankondigden dat het pand te koop stond, hebben we eigenlijk niet getwijfeld om de B&B over te nemen, zelf uit te baten en een nieuw avontuur aan te gaan. Toen we na zes maanden verbouwen eindelijk konden starten, stond COVID-19 voor de deur.”

“Gelukkig gingen er veel mensen in de nasleep van corona op zoek naar een kleinschalig hotelletje of een B&B en waren we al snel volboekt”, gaat hij verder. “Intussen hebben we een vast Belgisch cliënteel kunnen opbouwen. Veel van onze gasten zijn ook goede vrienden geworden.”

Wijnliefhebber

Als hobbykok tovert hij graag gerechten uit de klassieke Franse keuken op tafel. “Ik heb een passie voor lekker eten en wijn. Zo heb ik een driejarige professionele opleiding tot Sommelier-conseil gevolgd en heb ik die met succes afgerond aan de universiteit van Suze-la-Rousse. Met dat volwaardig diploma zou ik in een sterrenrestaurant kunnen werken”, vertelt hij. “Ik geniet ervan om onze gasten een aangename tijd te laten beleven en hen lekkere wijntjes uit de streek te kunnen aanbieden. Mijn echtgenote blinkt dan weer uit in haar gastvrijheid. Ze houdt ervan mensen te verwennen en zich op hun gemak te laten voelen. We zijn allebei heel sociaal aangelegd.”

In zijn vrije tijd geniet hij vooral van wandelen en fietsen nabij de Mont Ventoux. “Een B&B uitbaten is een combinatie van werken en genieten”, zegt hij. “Het geeft een enorme voldoening als mensen huiswaarts gaan met tranen in hun ogen en ons gastenboek volschrijven met lovende woorden.”

Ondanks zijn liefde voor het uitbaten van een B&B in ‘la douce France’, overweegt hij om samen met zijn echtgenote een andere uitdaging aan te gaan. “Na ons succesvolle vijfde seizoen hebben we de B&B te koop gezet”, zegt hij. “Mogelijk maken we er een vakantiehuisje van, maar het kriebelt alweer om een nieuw avontuur te beginnen. Ons hart blijft wel in de Provence, dichtbij ‘de kale berg’ Mont Ventoux”, besluit hij.

Onderstaand vindt u nog enkele foto’s terug van Bernt Van den Bergh en B&B Le Rougadou.

Bernt Van den Bergh
Bernt Van den Bergh (c) Van den Bergh
Bed and Breakfast Le Rougadou
Bed and Breakfast Le Rougadou (c) Van den Bergh