'Maritieme Toastmasters' trappen nieuw werkingsjaar af bij Remant

Nieuws, Mensen
Koen Dejaeger
Wim Gijbels heet de Toastmasters welkom.
Wim Gijbels heet de Toastmasters welkom. © Toastmasters

De ‘Maritieme Toastmasters’ hebben het nieuwe werkingsjaar 2024-2025 afgetrapt met een sessie bij het expeditiebedrijf Remant. Onder leiding van een nieuwe bestuursploeg organiseert de vereniging doorheen het hele jaar tal van activiteiten.

Toastmasters helpt zijn leden met het oefenen en verbeteren van hun spreek- en leiderschapsvaardigheden. Binnen de havengemeenschap zijn sinds 2019 ook de Toastmasters Port of Antwerp-Bruges – de zogenaamde ‘Maritieme Toastmasters’ – actief. Kirsti Gjertsen, zelf werkzaam bij Port of Antwerp-Bruges, is de kersverse voorzitter. “Voor onze kickoff-meeting hebben we zo’n vijftig personen mogen verwelkomen”, blikt Gjertsen terug. “We hadden het genoegen ook leden van FORWARD Belgium en WISTA onder ons te hebben.”

Voor de gelegenheid mochten de Toastmasters hun meeting houden in de vernieuwde ontvangstruimte van Remant aan de Godefriduskaai. “We zijn vereerd dat we deze schitterende locatie van Remant ter beschikking kregen”, zegt ze. “Normaal is deze ruimte voorbehouden voor privé-events voor klanten en niet voor een breder publiek. Dat maakt het dus extra bijzonder.”

Improvisatie

Zoals steeds konden de aanwezigen in groep werken aan hun spreek- en leiderschapsvaardigheden. “De avond verliep volgens de klassieke opzet. Na een kleurrijk welkomstwoordje van Wim Gijbels (de nieuwe voorzitter van FORWARD Belgium, red.), volgden er drie voorbereide speeches en nadien nog enkele geïmproviseerde speeches. Voor een aantal aanwezigen was dat de eerste keer dat ze een geïmproviseerde speech gaven, en dat getuigt toch wel van heel wat lef.”

De nieuwe bestuursploeg van de ‘Maritieme Toastmasters’ bestaat uit Kirsti Gjertsen, Peter Van den Broeck, Aminata Samaké, Melina Lé, Anne De Beule en Dimitri De Praetere. Hoewel het aantal leden gestaag stijgt, hopen ze ook dit werkingsjaar nog nieuwe leden te mogen verwelkomen.

Havencommunity

Binnen de werking van Toastmasters zijn er in België  zo’n 25 clubs actief. Toastmasters Port of Antwerp-Bruges is gestart als een corporate club. Initieel was het de bedoeling om alleen de medewerkers van Port of Antwerp-Bruges te trainen in het spreken voor een publiek. Al snel na de oprichting werd dit evenwel opengesteld voor iedereen die binnen de havencommunity werkt. Medewerkers van bedrijven zoals Fast Lines, H.Essers, BASF, MSC en CMA CGM zijn nog maar enkele van de leden.

In september 2023 vierde de vereniging de honderdste meeting van Toastmasters Port of Antwerp-Bruges in het Antwerpse havenhuis. Op 25 en 26 mei 2024 werd in Antwerpen de ‘District Conference’ van Toastmasters gehouden. Met 208 deelnemers uit de Benelux en Frankrijk (district 59) was dat een groot succes.