Zeebrugs ‘fenomeen’ Gilbert Snauwaert (AEZ Forwarding) overleden

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Gilbert Snauwaert
Gilbert Snauwaert © Joris Praet

Net voor hij 75 zou worden, overleed Gilbert Snauwaert, oprichter van Algemeen Expeditiebedrijf Zeebrugge (AEZ Forwarding). Tot de laatste dag van zijn loopbaan van maar liefst 57 jaar, werkte hij mee aan de groei van de haven en havengemeenschap.

Gilbert Snauwaert overleed op maandag 5 augustus na een slepende ziekte, kort voor hij deze maand 75 zou worden. “Hij was een fenomeen, elke dag kwam hij welgezind werken”, zegt medewerker Rik Debusschere van AEZ Forwarding. Hij startte zijn loopbaan in 1967 in het Zeebrugse kantoor van een Antwerps bedrijf, vooraleer hij met collega Julien De Bleeker op 1 juli 1983 AEZ Forwarding oprichtte. Daarnaast stichtte hij reisbureau Forward Travel, met kantoren in zijn woonplaats Dudzele en in Sijsele-Damme.

AEZ Forwarding ontpopte zich tot een actieve speler in de groei van de haven. Het kantoor was een draaischijf tussen vrachtklanten uit heel Europa en de rederijen die in Zeebrugge aanlopen. Maar evenzeer voor het begeleiden van voornamelijk Britse klanten bij hun logistieke ketens via de Middellandse Zee of de Baltische Zee. Om de vrachten van nabij te kunnen opvolgen, bouwde AEZ Forwarding een netwerk van partners in binnen- en buitenland op.

Gouden locatie

Een stevige uitdaging was de Brexit, waarvoor Snauwaert en zijn team deels konden terugvallen op zijn ervaring van toen er vóór 1993 nog Europese binnengrenzen waren. De centrale ligging van AEZ in de Doverlaan middenin de voorhaven, noemde hij een gouden locatie. “Evenals de geografische ligging van Zeebrugge aan de open zee, waardoor we met snelheid van service het verschil met Antwerpen en Rotterdam kunnen maken. Een lading die hier aankomt, kun je nog dezelfde dag gelijk waar in België leveren.”

Hij was een ambassadeur voor Zeebrugge en voelde zich als een vis in het water in de havengemeenschap. Op sportief vlak was hij supporter van Cercle Brugge en hield hij van de wielersport. Zo verraste hij kampioen Guido Reybrouck voor de voorstelling van zijn biografie met een unieke locatie: ropax ‘Pride of Bruges’ van P&O Ferries, geregeld via zijn talrijke contacten.

Tot zijn laatste dag

“Hij was zeer graag bij de mensen en steeds optimistisch. Hij liep niet met zijn gezondheidstoestand te koop en bleef werken. Zelfs op zijn laatste dag gaf hij nog uitleg over hoe we bepaalde zaken konden doen. Gilbert en zijn echtgenote bleven kinderloos maar zijn bedrijven waren zijn kinderen. We zijn goed georganiseerd en kunnen operationeel verder werken, terwijl er afspraken over de opvolging gemaakt worden”, zegt Debusschere.

De afscheidsdienst van Gilbert Snauwaert vindt plaats op zaterdag 10 augustus om 11.00 uur in de parochiekerk van Dudzele bij Brugge. Aan de familie en collega’s biedt de redactie haar medeleven aan.