Voor de Flows zomerreeks 2024 gaan we op zoek naar verhalen van mensen uit de maritieme en logistieke wereld die er een bijzondere passie of hobby op nahouden. Ook krijgt u elke week een aflevering te zien van ‘Geerts en de Schelde’, waarin Marc Geerts ons meeneemt doorheen de rijke geschiedenis van de Antwerpse haven.
Ondernemer Marc Geerts gaf zijn transportbedrijf door aan zijn drie zonen en smijt zich sindsdien op zijn nieuwe carrière als stadsgids in Antwerpen. Van daaruit ontstond het idee om een reportagereeks te maken, waarin hij Flows meeneemt door de rijke geschiedenis van de Antwerpse haven.
Geerts kon uren luisteren naar de verhalen van zijn overgrootouders over de twee wereldoorlogen. “Mijn overgrootmoeder was geboren in 1896 en zij kende nog verhalen van haar grootouders die nog geleefd hadden voor de onafhankelijkheid van België”, vertelt hij. “Ik was enorm gefascineerd en ging gaandeweg meer en meer informatie hierover opzoeken in geschiedenisboeken. Ik wilde op die manier nakijken of die verhalen wel klopten.”
Samen met Marc Geerts heeft Flows de reportagereeks ‘Geerts en de Schelde’ ingeblikt, die u een inkijk geeft in het ontstaan van de Antwerpse haven. In acht korte afleveringen blikt Geerts in zijn eigen stijl terug op een aantal belangrijke momenten in de geschiedenis van Antwerpen, die ervoor hebben gezorgd dat de haven is geëvolueerd naar de wereldhaven die ze vandaag is.
Polderdorpen
In de voorlaatste aflevering van Geerts en de Schelde blikt Marc Geerts kort terug op de uitbreiding van de haven richting het noorden. Door die uitbreiding verdwenen in het midden van vorige eeuw vier polderdorpen: Oorderen, Oosterweel, Wilmarsdonk en Lillo dorp. Lillo Fort, de kerktoren van Wilmarsdonk en de Sint-Jan-de-Doperkerk van Oosterweel zijn overgebleven en worden ondertussen al jaren omringd door industrie- en havengebied.
Voor de uitbreiding van de Waaslandhaven stond Doel lang op de lijst van dorpen die plaats moesten maken voor de uitbreiding van de haven op de Linkeroever. Iets langer dan vijftig jaar werden de inwoners in het ongewisse gelaten over de toekomst van het polderdorp. In 2023 besliste de Vlaamse Regering uiteindelijk dat Doel mocht blijven en opnieuw een leefbaar dorp diende te worden. Geerts sluit de zevende aflevering af met de legende van reus Antigoon en de Romeinse soldaat Brabo.
Volgende week ronden we de reeks Geerts en de Schelde af met verhalen over onder andere de eerste containers in de Antwerpse haven.
Een aflevering van ‘Geerts en de Schelde’ gemist? Geen probleem. U kunt alle afleveringen hier bekijken.