Maritiem fotograaf Jean Jacques Soenen (72) uit Oostende overleden

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Jean Jacques Soenen
Jean Jacques Soenen © Galerie Studio

In Oostende overleed pers- en kunstfotograaf Jean Jacques Soenen (72), die aanvankelijk voor de scheepvaart studeerde. De zee en de maritieme sector bleven een dankbaar onderwerp voor diverse media, tentoonstellingen, publicaties en zijn fotogalerij.

Na een slepende ziekte overleed op 26 juni 2024 Jean Jacques Soenen, thuis in Oostende omringd door zijn geliefden. Hij werd geboren in Westende op 30 juli 1951 en groeide op in Nieuwpoort. Na zijn middelbare school in Nieuwpoort en Oostende, werd hij leerling officier-dek aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen (de huidige Antwerp Maritime Academy). Hij voer onder meer op het schoolschip ‘MS Eeklo’, een bulkcarrier van de voormalige Belgische rederij Union Belge d’Entreprises Maritimes (UBEM).

Halverwege de jaren zeventig rolde hij als autodidact in het beroep van freelance fotograaf. Hij werkte voor diverse media en fotoagentschappen. Naast de dagelijkse actualiteit maakte hij een indrukwekkend oeuvre van kunstzinnige beelden. Daarin speelden de zee, de maritieme sector, de mensen en gebouwen van Oostende een grote rol. Hij nam deel aan talloze tentoonstellingen en gaf meerdere boeken met eigen werk uit.

Galerie Studio

Na zijn pensioen in 2014, opende hij in hartje Oostende samen met zijn vrouw Els Verhaeghe – die ook beroepsfotografe is – ‘Galerie Studio’. Die groeide uit tot een ontmoetingsplek voor fotoliefhebbers. Je vindt er zowel modern werk als een unieke collectie over Oostende waarvan de oudste beelden uit 1862 dateren.

Zijn laatste grootste realisatie was in 2023 een boek over vijftig jaar Paulusfeesten. Daarin liet hij veertig vrienden van oprichter en kroegbaas Iwein Scheer aan het woord. Het werd een indrukwekkend verhaal over Scheer en hoe dit kleinschalige feest tot een volwaardig stadsfestival uitgroeide. Jean Jacques Soenen en Els Verhaeghe toonden daarbij meer dan honderd unieke foto’s en affiches uit hun rijke archief.

Het waren altijd leuke momenten met deze schitterende, bescheiden vakman

Iedereen die met Jean Jacques Soenen samenwerkte, waaronder de schrijver van dit artikel, leerde hem kennen als een warme en gedreven collega die met een bijzonder opmerkzaam oog in het leven stond.

Ook maritiem fotograaf Pit De Jonge uit Antwerpen heeft fijne herinneringen aan zijn Oostendse collega. “Heel lang geleden werkte ik met Jean Jacques toen ik bij Photo News in Brussel begon. We beleefden memorabele tijden bij de eerste edities van Flanders Technology, koninklijke bezoeken aan pretparken enzovoort. Later hebben we in Oostende vaak samengewerkt bij het evenement ‘Oostende voor Anker’. Het waren altijd leuke momenten met deze schitterende, bescheiden vakman”, zegt hij.

Hart van Oostende

De afscheidsdienst vindt plaats op donderdag 4 juli om 10.30 uur in het Crematorium Polderbos in Oostende. “Daarna is iedereen die JJ genegen was, welkom om een glas op hem te drinken en herinneringen op te halen, met een lach en een traan. Waar kunnen we dat beter doen dan in het hart van Oostende, vanaf 16.00 uur bij Iwein op het Pauluspleintje”, schrijft zijn echtgenote Els Verhaeghe.

De redactie van Flows wenst de familie en vrienden van Jean Jacques Soenen veel sterkte bij dit verlies.