Fotograaf Koen Degroote zet vrachtwagenchauffeurs in de schijnwerpers

Nieuws, Mensen
Yannick De Spiegeleir
Fotograaf Koen Degroote
Fotograaf Koen Degroote © Yannick De Spiegeleir

Welke verhalen schuilen er achter de duizenden vrachtwagenchauffeurs die dagelijks over de Belgische snelwegen rijden? Fotograaf Koen Degroote zocht een antwoord op die vraag. Hij trok langs snelwegparkings voor de expo ‘Truckerstradities in beeld’.

Degroote ging mee op pad met vrachtwagenchauffeurs om hun leefwereld en gewoonten in beeld te brengen. Het resultaat is de foto-expo ‘Thuis Onderweg. Truckerstradities in beeld’. Hoe leven truckers? Aan welke gewoontes houden ze vast als ze weg zijn van huis? Hoe spenderen ze hun vrije tijd langs de weg en hoe gaan ze met elkaar om? Daar ging de fotograaf naar op zoek.

Koersfiets

Zijn reportagewerk leverde een aantal opmerkelijke beelden op zoals dat van een man die met een koersfiets over een snelwegparking rijdt. “Het bleek een Poolse chauffeur die na zijn werkdag graag de drukte van de snelwegen ontvlucht met zijn koersfiets”, vertelt de fotograaf.

Vrachtwagenchauffeur op koersfiets
Vrachtwagenchauffeur op koersfiets (c) Koen Degroote

Zijn zoektocht naar het perfecte beeld ging niet altijd van een leien dakje. “Ik botste ook op weerstand van chauffeurs die liever niet werden gefotografeerd. Zo’n snelwegparking voelt ook een beetje aan als de toren van Babel: er worden zoveel verschillende talen gesproken. Gelukkig kan ik mij een beetje uit de slag trekken in het Russisch, wat het eenvoudiger maakte om chauffeurs te benaderen.”

Als vrachtwagenchauffeur kon hij meer geld verdienen dan als leraar aardrijkskunde

Zo sprak de fotograaf ook met een Wit-Russische man die zich had omgeschoold van leraar aardrijkskunde tot truckchauffeur. “Door met een vrachtwagen goederen te vervoeren, kon hij eenvoudigweg meer geld verdienen dan als leraar aan de slag te blijven in zijn thuisland”, vertelt Degroote.

Op de snelwegparking langs de E17 in Kalken botste Degroote op Roemeense vrachtwagenchauffeurs die er zich verzamelden. “Doordat ze maandenlang van huis zijn, zoeken ze uiteraard toenadering tot elkaar en proberen ze op zo’n parking toch even een ‘thuisgevoel’ te creëren”, vertelt hij.

De tentoonstelling kadert in een erfgoedproject rond de 50ste verjaardag van de E17 en is nog tot 5 juli 2024 te bezichtigen in de bibliotheek van het Oost-Vlaamse Zwalm om daarna te verhuizen naar de bibliotheek van Landegem, en dit van 5 juli tot en met 19 juli. Van 19 juli tot en met 2 augustus vindt de expo plaats in Deinze. Vanaf augustus doet de expo ook de regio rond Lochristi aan.

Data en locaties kan je raadplegen op www.50jaare17.be.