PICS Belgium nodigde donderdagavond 22 februari Ann Wauters uit voor een voordracht. De voormalig basketbalspeelster kon de aanwezigen inspireren met haar ervaringen uit de topsport en paste deze toe op het bedrijfsleven.
Op donderdag 22 februari verzamelden de leden van PICS Belgium, een opleidings- en netwerkorganisatie voor supply chain professionals, in De Montil in Affligem. Gastspreker was voormalig topsporter en huidig basketbalcoach Ann Wauters. De uit Sint-Niklaas afkomstige atlete kan een indrukwekkend palmares voorleggen, gaande van meerdere titels als landskampioen tot de kwartfinale op de Olympische Spelen met de Belgian Cats.
“Deze keer wilden we eens iets totaal anders brengen dan alleen maar supply chain”, legde voorzitter van PICS Belgium Albert Pegg uit. “Met onze nationale trots Ann Wauters kunnen we mooi de parallel leggen tussen succes in topsport en succes in het bedrijfsleven. Bedoeling is dat we van elkaar kunnen leren.”
Teamwork
Ten tijde van haar carriĂšre als speelster reisde Ann Wauters de wereld rond en leerde ze verschillende culturen kennen. Tijdens haar inspirerende betoog benadrukte ze het belang van teamwork. “We proberen altijd samen te winnen zodat we op het einde van het seizoen samen de trofee omhoog kunnen houden. Je werkt samen aan iets en je hebt hetzelfde doel voor ogen.“
“Maar het is niet omdat je hetzelfde shirt draagt, dat je elkaar vertrouwt”, ging Wauters verder. “Om een vertrouwensband te creĂ«ren, is er meer nodig. Het helpt om dingen samen te doen, maar ook het geven van feedback en feedforward versterkt het wederzijds vertrouwen. Als je zo concreet mogelijk bent in je feedback, creĂ«er je een veilige omgeving waarin vertrouwen kan groeien. Als er dan genoeg vertrouwen is, durven mensen hun mening geven, op een respectvolle en constructieve manier. Feedback is the breakfast of every champion.”
Moed en lef
“We praten vaak over succes, maar we moeten ook durven praten over verlies”, vervolgde Wauters haar discours. “We moeten onze kinderen leren om veerkrachtig te zijn. Daarbij draait alles om zelfkennis: kijken naar jezelf en lĂ©ren. Zelfkennis leidt tot zelfcontrole, zelfvertrouwen en uiteindelijk zelfleiderschap. Met de juiste mentaliteit, veel flexibiliteit en een open mindset kun je goede beslissingen nemen.”
Daarnaast is er ook moed en lef nodig om je comfortzone te verlaten. “Daar is waar de groei ligt en waar je het meeste leert”, vertelde Wauters, die ook benadrukte hoe belangrijk het is om mensen rondom je te hebben die je door alles steunen. “Mijn social support system was voor mij mijn familie. Mijn kinderen hebben me veel slaap gekost, maar ze hebben me heel veel energie gegeven.”
PICS
“Wat mij het meest is bijgebleven, is haar verhaal over de flexibiliteit die je moet hebben als persoon, zodat je je overal in de wereld kunt aanpassen”, aldus voorzitter Albert Pegg, die zelf ook jarenlang basketbal speelde, na de uiteenzetting. “Ook in haar eigen rol heeft zij die flexibiliteit getoond, van top-center naar de leider van de ploeg, en nadien dan een ondergeschikte rol ten dienste van het team. Dat is fantastisch!”
PICS Belgium werd in 1972 opgericht als een Belgische vzw. âDe oorspronkelijke benaming luidde âProduction and Inventory Control Societyâ. Van in het begin zijn we ook vertegenwoordiger of âchannel partnerâ van het Amerikaanse APICS waarvan we de leerstof zijn beginnen geven. Eigenlijk gaat het om drie certificaten: CPIM (Certified Planning & Inventory Management), CSCP (Certified Supply Chain Professional) en CLTD (Certified in Logistics, Transport and Distribution).â
“Vandaag is dat is nog steeds zo en geven we die leerstof nog altijd, waarbij we ook eigen certificaten uitreiken”, aldus Pegg. “Onze leden zijn een mix van academici en bedrijven. Met onze activiteiten leggen we de nadruk op hoe je een goede supply chain in elkaar steekt. Door diverse internationale gebeurtenissen, gaande van de Ever Given tot de aanvallen van de Houthi’s, is het belang ervan voor iedereen duidelijk.”
“Dit jaar richten we ons in het bijzonder op twee topics die elkaar kunnen versterken en dat zijn digitalisering en sustainability. Dat uit zich vooral in opleidingen die daarop zijn gericht”, geeft Albert Pegg nog mee.