Patrick Van Cauwenberghe, international trade networks manager van Port of Antwerp-Bruges, kreeg van Italië een ereteken voor zijn verdiensten in de handelsrelaties. Italië is voor de haven de voornaamste partner in shortseatrafiek met het VK.
Voor één keer was Patrick Van Cauwenberghe op de Italiaanse ambassade in Brussel de eregast. Hij ontving uit de handen van ambassadeur Federica Favi het ereteken ‘Ordine della Stella’ (Orde van de Ster) in de graad van ‘Cavaliere’ (Ridder). Deze onderscheiding wordt toegekend aan mensen met een grote verdienste in het promoten van de vriendschap, samenwerking en versterking van de band met Italië.
Patrick Van Cauwenberghe (56) is international trade networks manager van Port of Antwerp-Bruges en vertolkt in die functie een diplomatieke rol tussen het havenbedrijf en internationale partners. De Gentenaar haalde een master economie (UGent), master financieel management (Vlerick Business School) en master business administration (Case Business School, Londen). Na zijn studies werkte hij twee jaar bij de Nationale Bank van België. Sinds 1994 is hij onafgebroken in dienst bij de haven, eerst bij de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) en sinds de fusie in 2022 bij Port of Antwerp-Bruges.
Kapellekes doen
“Italië is voor Port of Antwerp-Bruges zéér belangrijk en dat geldt ook omgekeerd”, zegt Van Cauwenberghe. “We gaan er vaak op missie en onderhouden er goede contacten. Bijvoorbeeld in het najaar mocht ik in Rome en Brussel de Italiaanse spelers toespreken. Als lid van de algemene vergadering van de vereniging van Europese havens ESPO kom ik vaak in contact met de Italiaanse voorzitter Zeno D’Agostino. Bij de talrijke netwerkmomenten en studiebezoeken in Rome, Napels, Palermo… hoort het ‘kapellekes doen’ langs havens, reders en industriële verladers. Ik voel me vereerd dat het dossier voor mijn ereteken door zo veel mensen werd gesteund.”
Tijdens de jarenlange gesprekken met het VK en de Europese lidstaten over de Brexit, zat Van Cauwenberghe mee aan de diplomatieke tafels. Ook dat is de Italianen niet ontgaan. “Port of Antwerp-Bruges fungeert als hun bruggenhoofd richting het Verenigd Koninkrijk. Binnen onze 31 miljoen ton Brits gerelateerde cargo van vorig jaar, was Italië land nummer één. De corridor tussen het VK en Italië verloopt hoofdzakelijk via ons, zowel over de weg als via talrijke spoorverbindingen. Vanuit Zeebrugge zijn er bijvoorbeeld treindiensten naar Milaan, Triëste en andere bestemmingen tot in het diep zuidelijke Bari.”
Cultuur en gastronomie
Doorheen zijn loopbaan bezocht van Cauwenberghe Italië zowel professioneel als privé. “Het is een prachtig land met een rijke cultuur en schitterende gastronomie. Ik spreek de taal slechts een beetje maar ik kan ze vooral begrijpen en lezen, dankzij de zes jaar Latijn in het middelbaar onderwijs.”
In 2024 werkt hij 30 jaar voor het havenbedrijf. “In die periode verzamel je een stevige rugzak aan belevenissen en contacten. Die ervaring is nuttig voor het onderhouden van internationale relaties. Onlangs ontvingen we managers van de grootste havens ter wereld, gisteren kwamen de nieuwe stagiairs van de diplomatie op bezoek, de komende dagen hebben we gesprekken met mensen uit het Midden-Oosten, in oktober is er een missie naar Polen, enzovoort. Kortom: elke dag werken we aan onze internationale relaties.”