Nieuwe drugscommissaris Ine Van Wymersch wacht zware taak

Nieuws, Mensen
Koen Dejaeger
Ine Van Wymersch
Ine Van Wymersch © Bart Meyvis

Ine Van Wymersch wordt de eerste nationale drugscommissaris in ons land. Dat werd vrijdag bekendgemaakt in de marge van de veiligheidsdag in Antwerpen. Het is haar taak om de strijd tegen de drugscriminaliteit te coördineren.

De 43-jarige procureur des Konings Ine Van Wymersch is benoemd tot nationaal drugscommissaris, een benoeming die geldt voor een periode van vijf jaar. Het wordt haar taak om de strijd tegen de drugscriminaliteit te coördineren samen met de departementen van de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Financiën. Wymersch zal nauw samenwerken met alle federale, gewestelijke en lokale besturen en rechtstreeks verslag uitbrengen aan de Nationale Veiligheidsraad.

Bruggen bouwen

“Ik heb de opdracht aanvaard en zal mijn verantwoordelijkheid nemen om deel te zijn van de oplossing”, reageert Van Wymersch. “De belangrijkste opdracht is nu om bruggen te bouwen om zo met alle actoren op het terrein de georganiseerde drugscriminaliteit in te dijken.”

Door een efficiënte handhaving kunnen we de criminelen raken waar het hen echt pijn doet

Van Wymersch, die in 2019 de jongste procureur ooit in ons land werd, wil nog geen grote beleidsverklaringen afleggen. Ze benadrukt wel dat de integriteit van ons land op alle vlakken moet worden gevrijwaard. “Dat kunnen we doen door te vermijden dat crimineel geld wordt geïnjecteerd in de legale economie”, zegt ze. “Door een efficiënte handhaving kunnen we de criminelen raken waar het hen echt pijn doet: hun geld, hun eigendommen en hun investeringen. Daarnaast moeten we kwetsbare groepen versterken zodat corruptie geen kans krijgt en drughulpverlening terechtkomt bij wie er nood aan heeft.”

Jongste procureur ooit

Van Wymersch behaalde haar licentiaat rechten aan de KU Leuven. Ze startte haar loopbaan in 2011 als jeugdmagistrate bij het openbaar ministerie in Brussel. Daar was ze eveneens woordvoerder, waardoor ze bekend raakte bij het grote publiek. In 2016 kreeg ze de prijs voor beste Nederlandstalige woordvoerder van de Vlaamse journalisten. Ze werd in 2019 benoemd tot procureur des Konings van Halle-Vilvoorde en werd zo de jongste procureur van het land.