Haven Luik mikt via samenwerkingsakkoord met Douala op extra trafiek

Nieuws, Mensen
Koen Heinen

Beide havens tekenden vorige vrijdag een vijfjarig samenwerkingsakkoord in Kameroen. De Waalse exportdienst AWEX had hiervoor het pad geëffend. Het akkoord moet de informatie-uitwisseling over het functioneren van beide havens optimaliseren en commerciële handelsuitwisselingen tussen beide havengemeenschappen ontwikkelen. Daarbij zullen ook investeringsmogelijkheden tussen Douala en Luik onderzocht worden.

Trilogiport

De haven van Luik ontvangt al goederen uit Afrika via de haven van Antwerpen, bevestigt Emile-Louis Betrand, directeur-generaal van de haven Luik (rechts op de foto). “Exacte cijfers heb ik niet, maar Douala is de referentiehaven voor de regio en samen zullen we de commerciële handelsuitwisselingen ontwikkelen. Er zijn belangrijke volumes hout die wij hier nodig hebben en voedingswaren. Dit is voor de haven van Luik een manier om goederenstromen vanuit West-Afrika naar Europa te halen via de haven van Antwerpen en iets verderop de haven van Luik”, zegt Bertrand.

Voor de behandeling van de voedingswaren denkt hij aan Trilogiport, waar de logistieke groep Weerts momenteel een nieuw platform bouwt van 85.000 m². “De bouwtoelating is net in orde. Een deel van het magazijn bestaat uit koelopslag waar verse voedingswaren kunnen opgeslagen worden”, legt hij uit.

Cyrus Ngo’o, directeur-gerenaal van de autonome haven van Douala (links op de foto) rekent via het samenwerkingsakkoord ook op de kennis en de experitise van de haven van Luik voor het verbeteren van de efficiëntie van de havenoperaties in Douala. 

Antwerpen

De goederen die via de haven van Douala naar Luik komen, zullen transiteren via de haven van Antwerpen. De Antwerpse haven sloot vorig jaar nog een samenwerkingsakkoord met Douala en Antwerpen en Luik hebben al jaren een economisch samenwerkingsverband. Betrand wil die banden nog nauwer aanhalen. Zowel wat Douala betreft, maar ook voor de Chertal-site naast Trilogiport, wil hij samen met Antwerpen ontwikkelingsmogelijkheden bekijken.

Koen Heinen

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.