Luchtvracht groeit negende maand op rij met dubbele cijfers

Nieuws, Luchtvracht
Melanie De Vrieze
Boeing 777 vrachtvliegtuig van CMA CGM
Boeing 777 vrachtvliegtuig van CMA CGM © CMA CGM

Het mondiale luchtvrachtvervoer is in augustus voor de negende maand op rij met dubbele cijfers gestegen. De groei is het sterkst in Azië. Dat blijkt uit een rapport van de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

Het luchtvrachtvervoer, gemeten in tonnage vracht en gerekend naar het aantal kilometers, lag in augustus 11,4% hoger ten opzichte van augustus 2023. Dit is de negende opeenvolgende maand met een groei van twee cijfers, waarbij de totale niveaus een hoogtepunt bereiken dat niet meer is gezien sinds de recordpieken van 2021.

Recordhoogtes

De capaciteit steeg in augustus met 6,2% op jaarbasis. Dat was grotendeels te danken aan de groei van de internationale buikcapaciteit, die met 10,9% toenam dankzij de sterke passagiersmarkten. De capaciteit in de hele sector heeft een recordhoogte bereikt.

“We blijven zeer goed nieuws zien in de luchtvrachtmarkten”, zegt Willie Walsh, directeur-generaal van IATA. “De sector noteerde een tweede opeenvolgende maand met een recordhoge vraag jaar op jaar. Zelfs met een recordcapaciteit zijn de rendementen 11,7% hoger dan in 2023, 2% hoger dan in de vorige maand en 46% hoger dan voor de pandemie. De sterke prestatie wordt ondersteund door de langzame maar gestage groei van de wereldhandel, de bloeiende e-commerce en de aanhoudende capaciteitsbeperkingen in de zeevaart.”

Alle regio’s lieten in augustus een stijging zien, waarbij Azië met 14,6% het sterkst groeide. Met 4,8% was de groei in Noord-Amerika het kleinst. In Europa was de stijging 13,5%.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.