Intervest bouwt extra magazijn aan Zeebrugge Green Logistics

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Ontwerp logistiek park LIngang, nu Zeebrugge Green Logistics
Ontwerp van Zeebrugge Green Logistics © Establis

Vastgoedverhuurder Intervest kreeg een vergunning om de infrastructuur Zeebrugge Green Logistics uit te breiden. Aan het magazijncomplex in de achterhaven komt een elfde unit van bijna 9.000 m2.

In oktober 2022 opende de Belgische vastgoedgroep Intervest de site Zeebrugge Green Logistics. Intervest kocht in april 2022 de infrastructuur in aanbouw van de Chinese ontwikkelaar Lingang maar heeft een andere visie dan de oorspronkelijke bouwheer. Al snel werden meer energiezuinige en milieuvriendelijke technieken aangebracht. Voor andere aanpassingen werden wijzigingen aan de omgevingsvergunning aangevraagd. Dat werd nu op 31 maart door Stad Brugge goedgekeurd.

De belangrijkste verandering is het uitbreiden van de magazijnen met een elfde unit van 8.980 m². Die komt aan de noordzijde (links achteraan op het beeld) op een plaats waar oorspronkelijk een containeryard voorzien was. Er komen ook kleinere aanpassingen aan het gebouw en de omliggende infrastructuur, zoals de omheining en de nutsleidingen. De nieuwe vergunning regulariseert ten slotte een aantal zaken die tijdens het bouwproces bijgestuurd werden.

Eieren voor geld

Intervest geeft hiermee zijn eigen touch aan een project dat in mei 2018 werd aangekondigd door Lingang. Die ontwikkelaar uit Shanghai tekende een intentieverklaring voor een concessie van 30 hectare langs de Koffieweg in de achterhaven. Op die Maritieme Logistieke Zone wilde Lingang 85,3 miljoen euro investeren in een logistiek park voor trafiek tussen China en Europa. De aanleiding hiervoor was de start van CSP Terminal Zeebrugge met directe containerlijnen.

De vennootschap Lingang Overseas Zeebrugge Modern Industrial Park kreeg in april 2020 een omgevingsvergunning voor de bouw van een eerste fase van 15 hectare. Het werk startte tegen de zomer van 2021, maar de zoektocht naar huurders verliep moeizaam. De Chinezen kozen eieren voor hun geld en verkochten in april 2022 de bouwwerf voor 78 miljoen euro aan Intervest. Die werkte de 73.000 m² magazijnen (verdeeld over tien units), 4.000 m² kantoorruimte en 32.000 m² buitenruimte voor opslag en trucks en een ruime parking, af.

Huurder verzegeld

De grootste huurder van Zeebrugge Green Logistics is de behandelaar van Chinese zonnepanelen Easylog Solutions. Bij de opening in oktober 2022 werd bekendgemaakt dat die een leasecontract van tien jaar voor vijf van de tien units tekende. De operaties van Easylog Solutions zijn evenwel sinds 28 maart verzegeld. Dat gebeurde in het kader van een Europees gerechtelijk onderzoek naar ontduiking van belastingen en douanerechten bij diverse bedrijven die Chinese goederen invoeren.

Andere units zijn verhuurd aan Worldex, dat e-commerce voor Amazon behandelt, en aan Aertssen, specialist in uitzonderlijk vervoer voor onder meer de bouwsector.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Intervest bouwt extra magazijn aan Zeebrugge Green Logistics – Flows

Intervest bouwt extra magazijn aan Zeebrugge Green Logistics

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Ontwerp logistiek park LIngang, nu Zeebrugge Green Logistics
Ontwerp van Zeebrugge Green Logistics © Establis

Vastgoedverhuurder Intervest kreeg een vergunning om de infrastructuur Zeebrugge Green Logistics uit te breiden. Aan het magazijncomplex in de achterhaven komt een elfde unit van bijna 9.000 m2.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login