North Sea Port onderwerpt haveninfrastructuur aan klimaatstresstest

Nieuws, Havens
Yannick De Spiegeleir
North Sea Port - Haven Gent
North Sea Port – Haven Gent © Yannick De Spiegeleir

North Sea Port laat een klimaatstresstest uitvoeren om de kwetsbaarheid van de haveninfrastructuur te onderzoeken. De test moet duidelijk maken hoe bestand de infrastructuur is tegen extremere weersomstandigheden.

De stresstest bestaat uit vijf stappen, waarmee bedrijven en overheden de risico’s van klimaatverandering kunnen vaststellen. Het gaat daarbij om mogelijke overstromingen, verstoringen in het weg- en spoorverkeer, en uitval van installaties door extreme hitte. Dat biedt de mogelijkheid om preventieve maatregelen te nemen bij nieuwe en bestaande projecten. Er wordt bekeken wat de impact is van extremere weersomstandigheden zoals stijgende zeespiegels, hevige regenval, hittegolven en droogte op wegen, sporen, kades, dokken en sluizen.

Gerichte maatregelen

De methode werd al getest in drie gebieden: het Sloegebied-Noord in Vlissingen, bij ArcelorMittal in Gent, en op het Oosterweeleiland in Antwerpen. Dankzij de stresstest kunnen havenbedrijven gerichte maatregelen nemen om hun infrastructuur aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

North Sea Port heeft de klimaatstresstest ontwikkeld in samenwerking met Port of Antwerp-Bruges, het Agentschap Mobiliteit en Openbare Werken en ingenieursbureau Sweco.

Europese agenda

De Vlaams-Nederlandse fusiehaven nam de voorbije jaren al verschillende initiatieven om duurzaamheid hoog op de agenda te zetten. Zo werd met Maarten den Dekker een chief sustainability officer aangesteld die zich als bestuurder specifiek toelegt op duurzaamheid. Met Louise De Tremerie werd bovendien eind september een advisor Transition & EU Affairs in dienst genomen.

“De Europese agenda staat volledig in het teken van het klimaat, de energie, de industrie en de digitalisering. Als haven willen we dat van dichtbij volgen”, vertelde De Tremerie in een interview met Flows. CEO Daan Schalck beklemtoonde in een recent verleden dan weer dat 400 hectare beschikbare ruimte ingepland wordt voor circulaire bedrijven.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00€294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT €171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
€348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.