Johan Klaps volgt Annick De Ridder officieel op als havenschepen

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
Havenschepen Johan Klaps
Havenschepen Johan Klaps © Johan Klaps

Sinds gisteren heeft Antwerpen een nieuwe havenschepen. Johan Klaps volgt Annick De Ridder op, die sinds eind september Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport is geworden.

Tijdens de Antwerpse gemeenteraad op maandagavond 21 oktober 2024 werd Johan Klaps beëdigd als schepen van haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium. Klaps wordt ook de nieuwe voorzitter van AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de Stad Antwerpen.

Professioneel geluk

Op Klaps’ allereerste werkdag stelde Port of Antwerp-Bruges zijn kwartaalcijfers voor. “Om op mijn allereerste werkdag als havenschepen meteen sterke kwartaalcijfers te kunnen aankondigen van Port of Antwerp-Bruges is een moment van professioneel geluk”, zegt Klaps.

“De sterke kwartaalcijfers, ondanks nog altijd bijzonder uitdagende tijden, onderstrepen de veerkracht van onze haven. We blijven dan ook pionieren en investeren in een toekomstbestendige haven. Dankbaarheid gaat uit naar de hele havengemeenschap om die veerkracht steeds te blijven tonen én naar minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Havens Annick De Ridder voor haar harde werk als havenschepen en voorzitter van Port of Antwerp-Bruges de afgelopen jaren.”

“Samen met de havengemeenschap leg ik me nu toe om de strategische ambities van Port of Antwerp-Bruges verder te realiseren, met een sterke focus op duurzaamheid, innovatie en het versterken van onze internationale positie”, zegt Klaps. “Er ligt nog heel wat werk op de plank voor onze haven, de volgende weken en maanden.”

ECA blijft cruciaal

“Er is een nieuwe Vlaamse Regering gevormd met een sterk regeerakkoord. Met bovendien een minister die mee is wat betreft havens. Als havenschepen moet ik er nu op toezien dat onze strategische doelen vertaald worden of opgenomen worden in de beleidsnota’s. De uitbreiding van de containercapaciteit in de haven van Antwerpen is en blijft cruciaal.”

Lees verder onder de foto.

Havenschepen Johan Klaps
Havenschepen Johan Klaps (c) Stad Antwerpen

Focus op industrie

Klaps wil niet alleen focussen op Mobiliteit en Openbare Werken, maar ook op Industrie. “En dat dat zeer belangrijk is, weten ze ook in Brussel, want de minister-president zelf is daarvoor bevoegd”, zegt Klaps. “Minister-president Matthias Diependaele is ook bevoegd voor Buitenlandse Betrekkingen en daar hebben we natuurlijk het verhaal INEOS & de Nederlandse provincies.”

”Ik wil onze noorderburen nu vooral oproepen om hun energie te stoppen in oplossingen, zodat we rond de tafel kunnen zitten. Als je er niet in slaagt om de technologisch en ecologisch de best mogelijke fabriek te vergunnen, dan verhuist ze straks naar Azië. Met bij ons jobverlies en globaal gezien meer vervuiling. Wie wint daarbij?”

Bruggenbouwer

“Naast minister De Ridder en minister-president Diependaele zijn nog twee ministers belangrijk voor de haven: Jo Brouns is onder andere verantwoordelijk voor Omgeving en dus de vergunningen. Melissa Depraetere voor Energie-Klimaat”, zegt Klaps. “Mijn rol als havenschepen is nu in de eerste plaats die van bruggenbouwer met de nieuwe Vlaamse Regering.”

“Hopelijk hebben we binnenkort ook een federale regering en ja, ook daar moeten bruggen gebouwd worden. Het helpt dat ik in mijn tijd als volksvertegenwoordiger in de Kamer goeie contacten heb opgebouwd.”

Van gemeenteraadslid naar schepen

Johan Klaps werd in 1970 geboren in Maaseik. Hij studeerde af als licentiaat vertaler Engels-Italiaans in Antwerpen en volgde een aanvullende studie internationale politiek. Na zijn studies en een jaartje reisbegeleider in de Verenigde Staten stapte hij in de bank- en verzekeringswereld en werd zaakvoerder van eigen filialen.

In 2019 ging Klaps aan de slag als consultant en werd hij head of direct network bij Ethias en lanceerde hij een digitaal platform voor circulair bouwen in Vlaanderen. In 2012 werd Klaps verkozen tot gemeenteraadslid voor de N-VA in Antwerpen. Van 2014 tot en met 2018 zetelde hij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.