Stakingen in Hamburg en Frankrijk: ‘Dag van dode havens’

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
De haven van Calais
De haven van Calais © Roel Jacobus

In Frankrijk belemmert de vakbondsactie ‘Dag van de dode havens’ onder meer Calais, Le Havre, Rouen en Bordeaux. De komende weken en maanden komen er nog werkonderbrekingen tegen de pensioenwet. In Hamburg wordt gestaakt voor loonsverhoging.

De Franse vakbond CGT Port & Docks heeft de havenarbeiders opgeroepen om vandaag vrijdag 7 juni de hele dag het werk stil te leggen. “Op deze ‘Dag van de dode havens’ wordt de toegang tot de havengebieden geblokkeerd”, waarschuwt de Belgische transportfederatie Febetra zijn leden. “Deze staking zal de toegang tot havens sterk hinderen, zo niet zelfs onmogelijk maken.”

Volgens de Franse verkeerswebsite Bison Futé was er vanmorgen sprake van verkeershinder door een manifestatie op de N216/A216 naar de ferryterminals in Calais. Nieuwszender France Info meldt dat ook in Rouen, Le Havre en Bordeaux wordt gestaakt.

Afleiding naar Duinkerke

Dit is pas het begin van een langdurig stakingsprogramma, dat kadert in het algemene protest tegen de nieuwe Franse pensioenregeling. “Op 13, 21 en 25 juni wordt het volledige etmaal gestaakt. Er komen ook werkonderbrekingen van vier uur – telkens van 10.00 tot 16.00 uur – op 10, 12, 14, 18, 20, 24, 26 en 28 juni. Deze beweging zal in juli waarschijnlijk herhaald worden”, weet Febetra.

DFDS verwacht vandaag alleen hinder in Calais, maar niet in Duinkerke. De roro-operator leidt daarom de trafiek voor zijn dienst Calais-Dover vandaag af naar Duinkerke-Dover. De twee andere ferrymaatschappijen op het Kanaal P&O Ferries en Irish Ferries hebben geen voet aan uitvalsbasis in Duinkerke. Voor P&O Ferries komt de overeenkomst met DFDS om ruimte op elkaars schepen te delen vandaag goed van pas. DFDS verwacht hinder tot middernacht.

Cao-onderhandelingen Hamburg

Ook in Hamburg heeft de Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (Ver.di) opgeroepen om vandaag vrijdag 7 juni het werk neer te leggen. Daar lopen besprekingen over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). “Het aanbod van de werkgevers is volstrekt ontoereikend”, zegt vakbondsonderhandelaar Maren Ulbrich. “De havenarbeiders hebben een veel grotere loonsverhoging nodig om de gestegen kosten voor het levensonderhoud te kunnen betalen. Wij eisen een verhoging van de uurlonen met 3 euro en een verhoging van de toeslagen voor ploegenwerk.”

In Hamburg werken zesduizend van de bijna twaalfduizend havenarbeiders in de Duitse Noordzeehavens. “De staking begon om 5.30 uur en loopt via de eerste en tweede shift door tot in de late avond. De volgende onderhandelingsronde vindt plaats op 17 en 18 juni”, meldt Ver.di. De haven van Hamburg lag ook vorig jaar plat tijdens loonoverleg en twee jaar geleden kwam er in de Noord-Duitse zeehavens pas een loonakkoord na maar liefst tien onderhandelingsrondes en meerdere waarschuwingsstakingen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Stakingen in Hamburg en Frankrijk: ‘Dag van dode havens’ – Flows

Stakingen in Hamburg en Frankrijk: ‘Dag van dode havens’

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
De haven van Calais
De haven van Calais © Roel Jacobus

In Frankrijk belemmert de vakbondsactie ‘Dag van de dode havens’ onder meer Calais, Le Havre, Rouen en Bordeaux. De komende weken en maanden komen er nog werkonderbrekingen tegen de pensioenwet. In Hamburg wordt gestaakt voor loonsverhoging.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login