Vlaamse regering wil ArcelorMittal koste wat kost in Gent houden

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
ArcelorMittal in Gent
ArcelorMittal in Gent © ArcelorMittal

De Vlaamse regering trekt de subsidie voor ArcelorMittal in Gent op van de eerder beloofde 350 miljoen euro naar 600 miljoen euro. Met de forse verhoging wil Vlaanderen een mogelijke investering in Gent veiligstellen.

De Gentse staalreus wil twee elektrische smeltovens en een installatie voor direct-gereduceerd ijzer (in de vorm van blokken of pellets) bouwen. De investering kan naar de site van ArcelorMittal in Gent komen, maar vanwege de hogere subsidiebedragen in de buurlanden twijfelt het bedrijf nu tussen België, Frankrijk en Duitsland.

Frankrijk legt 850 miljoen euro op tafel voor de bouw van een fabriek in Duinkerke. In Duitsland zouden er dan weer steunmaatregelen ten bedrage van 1,3 miljard euro mogelijk zijn. In een poging om de investering naar Gent te halen, trekt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele nu de Vlaamse subsidies op van de eerder beloofde 350 miljoen euro naar 600 miljoen euro.

“Samen met andere investeringen en eerdere subsidies hebben we met deze kapitaalsverhoging een sterk Vlaams dossier”, aldus de minister. “Zo kunnen we de concurrentie met Duinkerke aangaan en de tewerkstelling bij ArcelorMittal in Gent proberen veilig te stellen.”

Decarboniseren

De investering zal worden gebruikt om de staalfabriek te decarboniseren. Het CO2-neutraal maken van de hoogovens van ArcelorMittal Gent is volgens minister Diependaele essentieel voor de transformatie van de site van ArcelorMittal in Gent naar een koolstofneutrale fabriek tegen 2050.

Volgens Diependale is ArcelorMittal Gent nu al “een van de meest performante staalfabrieken ter wereld wat betreft milieu-impact”. “Met deze extra kapitaalsverhoging geven we een extra duw in de rug om ArcelorMittal verder te laten investeren in Gent”, aldus Diependaele.

De Vlaamse regering trekt de beloofde subsidies op tot 600 miljoen euro met leningen via Finocas, de joint venture tussen het staalbedrijf en het Vlaamse gewest. De investering past volgens de minister in het bredere plan om de staalindustrie in Vlaanderen te verduurzamen.

Ook Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns wijst op het belang van de investering: “Het is belangrijk dat we vanuit Vlaanderen een bijdrage kunnen leveren aan de innovatieve en groene transitie van een cruciale sector voor onze industrie. Via kapitaal en leningen doen we aan slimme ondersteuning waarbij de middelen na verloop van tijd terugkomen naar de belastingbetaler.”

Tarieven

De federale regering kwam begin mei 2024 op de proppen met een korting van 80% op de transmissietarieven voor de industriële grootverbruikers, waar ArcelorMittal er een van is. Premier Alexander De Croo noemde de maatregel “broodnodig om de energie-intensieve bedrijven in ons land te houden” en bevestigde dat het initiatief “een belangrijk element is” in het dossier omtrent ArcelorMittal.

De finale beslissing over de investering zou ArcelorMittal tegen het einde van dit jaar nemen.

5G Netwerk

De Staalgigant uit Gent bouwt samen met telecomspeler Orange eveneens een privaat 5G-netwerk uit op zijn site in de Gentse haven. Het 5G-netwerk, dat ten vroegste tegen midden volgend jaar actief zal zijn, moet ArcelorMittal in staat stellen om zijn activiteiten in de Gentse haven verder te verduurzamen.

Het pilootproject ontvangt een subsidie die in het leven werd geroepen door federaal minister Petra De Sutter (Groen). Beide bedrijven kunnen hiervoor putten uit een totaal subsidiepotje van zo’n 5 miljoen euro.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Vlaamse regering wil ArcelorMittal koste wat kost in Gent houden – Flows

Vlaamse regering wil ArcelorMittal koste wat kost in Gent houden

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
ArcelorMittal in Gent
ArcelorMittal in Gent © ArcelorMittal

De Vlaamse regering trekt de subsidie voor ArcelorMittal in Gent op van de eerder beloofde 350 miljoen euro naar 600 miljoen euro. Met de forse verhoging wil Vlaanderen een mogelijke investering in Gent veiligstellen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login