Deel haven Vlissingen helemaal op slot voor uitbreiding stroomnet

Nieuws, Havens
Jan-Kees Verschuure
Werken aan hoogspanningslijn
Werken aan hoogspanningslijn © Yannick De Spiegeleir

Het elektriciteitsnet in Vlissingen-Oost is vol, meldt regionaal netbeheerder Stedin. Eerder kondigde Tennet, beheerder van het hoogspanningsnet, al aan dat het hoogspanningsnet aan zijn maximale capaciteit zit.

Het hoogspanningsnet en het lagere spanningsnet gaat nu allebei op slot. Het gaat specifiek om twaalf bedrijven in het havengebied 9350 tot 9990 bij verdeelstation Vlissingen-Oost van Stedin. Dat is het gebied tussen de kerncentrale van Borssele tot en met het voormalige terrein van Thermphos. Dat betekent ook dat dat terrein niet gebruikt kan worden voor nieuwe bedrijven.

Nieuwe aansluitingen

De vraag naar stroom is in de afgelopen jaren geëxplodeerd, nu bedrijven massaal van het gas af gaan en hun productieprocessen elektrificeren. Netbeheerders zijn door de pijlsnel groeiende vraag naar stroom overvallen. Grote bedrijven kunnen geen nieuwe aanvraag meer doen voor het afnemen van elektriciteit of voor een uitbreiding van de bestaande aansluiting.

‘Congestie blijft’

Regiodirecteur Martin Martens tegen Omroep Zeeland: “In 2022 verdriedubbelde Stedin de capaciteit van station Vlissingen-Oost van 40 MW naar 150 MW vanwege de groeiende vraag naar elektriciteit”, zegt hij. “De vraag vanuit de markt gaat harder dan het tempo waarop Stedin het net kan uitbreiden. De congestie is en blijft er.”

Sinds december is er een wachtlijst voor afname van stroom voor bedrijven in Vlissingen-Oost. Naar verwachting zal de wachtlijst verder stijgen. Netbeheerder Tennet wil een nieuw hoogspanningsstation in het havengebied bouwen. Naar verwachting zijn die uitbreidingen in 2029 gereed.

Bedrijven moeten in het ergste geval vijf jaar wachten op stroom

Regionaal netbeheerder Stedin wil met bedrijven een nieuwe verdeling van elektriciteit onderzoeken. “Bedrijven moeten in het ergste geval vijf jaar wachten op stroom”, zegt Martens. In het getroffen gebied staan onder meer de realisatie van een waterstofterminal van Evolution Terminals en een superbatterij voor de opslag van windstroom gepland.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.