Telex: DP World, CMB, Antwerp Port Epic, bakfietspremie en China

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Vier nieuwe verkeersleiders in opleiding bij MDK. Van links naar rechts: Vincent Schoenaers, Cynthia Huyghen, Janne Robberecht, Haike Geleyn en Stefaan Priem
Vier nieuwe verkeersleiders in opleiding bij MDK. Van links naar rechts: Vincent Schoenaers, Cynthia Huyghen, Janne Robberecht, Haike Geleyn en Stefaan Priem © MDK

Vier stagiairs zijn gestart met de opleiding tot VTS-operator in de centrale van Zandvliet, CMB heeft zijn nieuwbouworder van twee bulk carriers verdubbeld, Havenbedrijf Rotterdam bouwt een waterstoffabriek en de Chinese buitenlandse handel ‘boomt’.

DP WORLD – 

DP World ziet het Noordpoolgebied als “een van de laatste grote handelsroutes in de wereld die moet worden ontwikkeld”. De terminaloperator zal daarom samen met FESCO, de grootste Russische operator van intermodaal transport, een haalbaarheidsstudie uitvoeren over de ontwikkeling van een nieuwe containeraanlegplaats in Vladivostok. DP World steunt de visie van de Russische president Poetin die wil dat er vanaf 2022 reguliere containerscheepvaart komt op de Noordelijke IJszee tussen Vladivostok en Sint-Petersburg. (JD)

ANTWERP PORT EPIC – 

Op zondag 12 september 2021 vindt de vierde ‘Antwerp Port Epic’ plaats. De wielerwedstrijd start om 14.30 uur op het Schengenplein in de schaduw van het Havenhuis in Antwerpen, waar de renners ook omstreeks 18.30 uur zullen aankomen. Omwille van de coronamaatregelen wordt er dit jaar geen publiek toegelaten bij de start en aankomst. Ook is er geen genodigdenevenement. De wedstrijd, waarbij de renners 183 kilometer rijden dwars door de Antwerpse haven en de polders, wordt wereldwijd uitgezonden via Sporza (stream) en Eurosport. (JD)

VERSTEKELINGEN – 

De marechaussee (Nederlandse grensbewaking) heeft op zondag 5 september 2021 in de haven van Vlissingen drie Marokkanen van boord gehaald van een vrachtschip. Het trio zat als verstekeling op het schip dat vanuit Antwerpen onderweg was naar Engeland. Op open zee werden de drie mannen ontdekt. Het schip is vervolgens teruggevaren naar Vlissingen. (AB)

VERKEERSCENTRALE – 

Vier stagiairs zijn gestart met de opleiding tot verkeersleider in de centrale van Zandvliet (zie foto). De opleidingen en trainingen vinden grotendeels intern plaats bij de afdeling Scheepvaartbegeleiding van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Ze krijgen de vereiste VTS (Vessel Traffic Services)-certificaten als ze voor alle testen slagen. “Als alles volgens plan verloopt, krijgt de verkeerscentrale Zandvliet er in het voorjaar 2022 vier nieuwe collega’s bij. Hierdoor kunnen we de nautische keten verder verstevigen”, meldt opleidingshoofd Stefaan Priem. (JD) 

CMB – 

Bocimar, de drogebulkdochter van de Antwerpse scheepvaartgroep CMB, heeft twee nieuwbouwschepen aan haar order toegevoegd bij Beihai Shipbuilding in het Chinese Qingdao. In totaal gaat het om de bouw van vier Newcastlemax bulk carriers van 210.000 dwt. Het nieuws raakte eind juli 2021 al bekend, maar toen stonden de laatste twee schepen in de reeks nog in optie. De oplevering is gepland voor de tweede helft van 2023. (JD)

WATERSTOF – 

Het Duitse energiebedrijf Uniper en het Havenbedrijf Rotterdam hebben een overeenkomst gesloten voor de bouw van een fabriek voor groene waterstof. De fabriek moet komen op de locatie van Uniper op de Maasvlakte en zal groene waterstof leveren aan bedrijven in de Rotterdamse haven, het industriecomplex Chemelot in Nederlands Limburg en in Noordrijn-Westfalen. De maandag gesloten overeenkomst is het vervolg op een haalbaarheidsstudie. De volgende stap is een onderzoek van negen maanden dat technische vragen rond het project moet beantwoorden. (AB)

BAKFIETSPREMIE – 

Het Brussels Gewest lanceert een premie voor Brusselse micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die een bakfiets wensen aan te kopen. De premie, die beschikbaar is bij Brussel Economie en Werkgelegenheid, kan oplopen tot maximaal 4.000 euro voor de aankoop van een bakfiets of 2.000 euro voor een fietskar. Elke onderneming heeft echter recht op maximaal 12.000 euro per kalenderjaar en gecumuleerde steun van 20.000 euro gedurende de looptijd van het ‘Cairgo Bike-project’, dat op 30 juni 2023 afloopt. Meer info vindt u hier. (JD)

CHINA – 

De handel tussen China en het buitenland draait op volle toeren. Dat blijkt uit de douanecijfers van augustus 2021. De uitvoer steeg, omgerekend in dollar, met 25% in vergelijking met augustus 2020. De invoer nam toe met 33,1%. De sterke handelscijfers zorgen voor optimisme. De hoge transportkosten en vertragingen in de havens wegen minder op de handel dan oorspronkelijk werd aangenomen. (JD)

NOORD-IERLAND – 

De Britse regering kondigde op maandag 6 september 2021 aan dat zij de overgangsperiode, waarin handelaren vrijgesteld zijn van de EU-douane- en productvoorschriften bij de uitvoer van het VK naar Noord-Ierland, opnieuw verlengt. Volgens de Britten wordt de handel via de Ierse Zee belemmerd en lijken de afspraken in de brexit-deal en het zogenoemde Noord-Ierse Protocol onmogelijk goed na te komen. De Europese Commissie benadrukt dat zij niet zal instemmen met nieuwe onderhandelingen over de bereikte overeenkomsten. (MDV)

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Telex: DP World, CMB, Antwerp Port Epic, bakfietspremie en China – Flows

Telex: DP World, CMB, Antwerp Port Epic, bakfietspremie en China

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Vier nieuwe verkeersleiders in opleiding bij MDK. Van links naar rechts: Vincent Schoenaers, Cynthia Huyghen, Janne Robberecht, Haike Geleyn en Stefaan Priem
Vier nieuwe verkeersleiders in opleiding bij MDK. Van links naar rechts: Vincent Schoenaers, Cynthia Huyghen, Janne Robberecht, Haike Geleyn en Stefaan Priem © MDK

Vier stagiairs zijn gestart met de opleiding tot VTS-operator in de centrale van Zandvliet, CMB heeft zijn nieuwbouworder van twee bulk carriers verdubbeld, Havenbedrijf Rotterdam bouwt een waterstoffabriek en de Chinese buitenlandse handel ‘boomt’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login