Essenscia vraagt ambitieus industriebeleid aan nieuwe Vlaamse regering

Nieuws, Chemie
Koen Dejaeger
Directeur essencia Vlaanderen Ann Wurman
Directeur essencia Vlaanderen Ann Wurman © essenscia

De Vlaamse tak van chemiefederatie essenscia mist vooralsnog een ambitieus industriebeleid in het Vlaams regeerakkoord. Zonder dat de details van het akkoord al bekend zijn, merkt essenscia op dat het luik industrie de voorbije dagen amper onder de aandacht is gekomen.

De onderhandelende partijen N-VA, Vooruit en CD&V hebben vrijdagnacht 27 september een akkoord bereikt over de nieuwe Vlaamse regering. Onder leiding van Matthias Diependaele (N-VA), wellicht de nieuwe Vlaamse minister-president, kwam een akkoord tot stand waar de drie partijen zich in kunnen vinden. De details van het akkoord zijn nog niet bekend, net zoals de verdeling van de ministerposten, maar chemiefederatie essenscia grijpt de gelegenheid wel aan om een ambitieus industriebeleid te vorderen van de nieuwe ploeg.

“Het is uiteraard nog te vroeg om een grondige inhoudelijke analyse te maken, maar het valt op dat het de voorbije dagen vooral ging over fors meer geld voor onderwijs, kinderopvang, welzijn en openbaar vervoer”, klinkt het bij essenscia Vlaanderen. “Dat zijn terechte maatschappelijke noden, maar over de economische visie en de nood aan een ambitieus industriebeleid in Vlaanderen hebben we tot nog toe veel minder gehoord.”

“Minder regulitis”

Nochtans is een sterk en strategisch industriebeleid volgens essenscia de basis voor een welvarend en duurzaam Vlaanderen. Er is dringend daadkracht nodig om de internationale concurrentiekracht, de productiviteit en de vergroening van de Vlaamse industrie voluit te ondersteunen en te versterken.

“We rekenen erop dat het regeerakkoord een duidelijke beleidsprioriteit maakt van de competitiviteit van de industrie, met meer rechtszekerheid in het vergunningenbeleid, minder regulitis, extra inspanningen voor innovatie, een activerende arbeidsmarkt en een doelgerichte ondersteuning van bedrijven in de energie- en klimaattransitie”, aldus de federatie, die uitkijkt naar effectieve maatregelen om het investeringsklimaat te verbeteren.

Dialoog

Essenscia Vlaanderen reikt de nieuwe regeringsploeg de hand om in een constructieve dialoog samen werk van te maken van een sterk en strategisch industriebeleid.

“De komende dagen zullen we het Vlaams regeerakkoord grondig analyseren en de woorden concurrentiekracht en industriebeleid turven”, zegt Ann Wurman, directeur essenscia Vlaanderen. “De chemie en life sciences-sector ligt aan de basis van 95% van alle producten en materialen die we met z’n allen gebruiken. Dat maakt deze industrie tot een bondgenoot om met oplossingen te komen voor grote maatschappelijke uitdagingen, van klimaat tot gezondheid. We willen ook een bondgenoot zijn van de nieuwe Vlaamse regering om samen een stimulerend industriebeleid uit te stippelen dat zorgt voor jobs, innovaties en investeringen.”

Het blijft voor essenscia nog onduidelijk met welk nieuw beleid, welke budgetten en welke strategie de nieuwe Vlaamse regering dit noodzakelijke industriebeleid vorm wil geven. De sense of urgency is nochtans overduidelijk: het concurrentievermogen van de industrie in Vlaanderen en Europa staat zwaar onder druk.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00€294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT €171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
€348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.