Twintig jaar Vlaams-Nederlandse samenwerking hoogwaterbescherming Maas

Nieuws, Binnenvaart
Koen Heinen
Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder De Vlaamse Waterweg
Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder De Vlaamse Waterweg © De Vlaamse Waterweg

De Vlaams-Nederlandse Bilaterale Maascommissie (VNBM) werd twintig jaar geleden in 2004 opgericht. Het doel van de commissie is grensoverschrijdend samen te werken aan de hoogwaterbescherming en het beheer van de Gemeenschappelijke Maas.

Tijdens een netwerkevent blikten Vlaanderen en Nederland terug op twee decennia samenwerking en werd vooruitgekeken naar de uitdagingen van de toekomst.

De Maas vormt over zo’n 45 kilometer de grens tussen Vlaanderen en Nederland, van Smeermaas tot Stevensweert. Deze grens volgt de zogenoemde thalweg, de lijn die de diepste punten van de rivier verbindt. Ingrepen aan de ene kant van de rivier hebben effect aan de andere kant. Redenen genoeg om in 2004 een intense samenwerking aan te gaan, vooral met het oog op hoogwaterveiligheid, maar hand in hand met aandacht voor natuurontwikkeling.

Veiliger, natuurlijker en duurzamer

Volgens Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg,  en Wim Fabries, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat, heeft de VNBM een cruciale rol gespeeld in de transformatie van de Gemeenschappelijke Maas naar een veiliger, natuurlijker en duurzamer riviersysteem.

Zo werden aan beide kanten van de Gemeenschappelijke Maas projecten uitgevoerd die bijdragen aan een betere hoogwaterveiligheid. Ook de natuurontwikkeling kreeg hierdoor een enorme boost. Op de agenda van de VNBM staan verder afvoerverwachtingen, laagwater, waterkwaliteit, monitoring, natuurontwikkeling, sedimentbeheer en planvorming.

Toekomst

Nieuwe klimaatscenario’s brengen uitdagingen met zich mee. Daarom wordt binnen de VNBM rekening gehouden met meer en intensere neerslag, maar even goed met lange droogteperiodes. Mogelijke effecten zijn hogere stroomsnelheden, meer erosie van de bedding en daling van de grondwaterstanden.

De VNBM vergadert tweemaal per jaar, afwisselend in Vlaanderen en Nederland.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00€294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT €171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
€348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.