DP World, HHLA, Irish Ferries/P&O Ferries en vertrouwen ondernemers

Kort, Varia
Charlotte De Noose
'Spirit of Britain' van P&O Ferries
‘Spirit of Britain’ van P&O Ferries © P&O Ferries

DP World opende een nieuwe intermodale logistieke hub in het Roemeense Aiud, het bedrijfsresultaat van HHLA daalde in het eerste kwartaal met 23,9%, het ondernemersvertrouwen in Nederland stijgt licht

DP WORLD –

Het in Dubai gevestigde havenconcern DP World heeft 130 miljoen euro geïnvesteerd in de logistieke infrastructuur van Roemenië. Het bedrijf voorspelt dat Roemenië een steeds belangrijker knooppunt voor de Europese handel zal worden. DP World opende een nieuwe intermodale logistieke hub – die spoor en weg verbindt –  in Aiud, in het industriële hart van Roemenië. Constanta, de grootste containerhaven aan de Zwarte Zee, heeft nu twee nieuwe terminals voor projectlading en roro. Ook investeerde DP World in een nieuw multi-transportplatform in Constanta, dat in 2025 wordt geopend. “De nieuwe faciliteiten zullen de connectiviteit tussen DP World’s bestaande transportdiensten in Roemenië verbeteren en zal het goederenverkeer tussen het vasteland van Europa naar de Zwarte Zee, de Noordzee en de Adriatische Zee bevorderen”, aldus DP World. In het algemeen wordt verwacht dat de nieuwe infrastructuur nearshoring en reshoring in Europa zal aanmoedigen en de voortdurende expansie van de automobielsector in de regio zal ondersteunen. Na voltooiing zal DP World sinds 2004 meer dan 250 miljoen euro hebben geïnvesteerd in Roemenië, inclusief subsidies van de Europese Unie. Roemenië is de tweede grootste economie van Oost-Europa, na Polen. (JD)

IRISH FERRIES-

Irish Ferries en P&O Ferries sloten twee overeenkomsten voor hun operaties op het Kanaal. Enerzijds zullen ze vanaf deze zomer op hun ropaxen tussen Calais en Dover vrachtruimte delen. In een latere fase volgt het delen van afvaarten voor passagiers. Het is niet bekendgemaakt of dat een effect heeft op het gelijkaardige space charter agreement van P&O Ferries met DFDS. Daarnaast neemt Irish Ferries van P&O Ferries onmiddellijk de ‘Spirit of Britain’ over. Dat schip uit 2010 vaart sinds 2011 op de route Calais-Dover maar ruimt plaats in het kader van de vlootvernieuwing van P&O Ferries. Het gaat om een bare boat charter van 76,7 miljoen euro, waarbij Irish Ferries het vaartuig huurt (tegen ruim 17.000 euro per dag) met na twee jaar een aankoopverplichting van 64 miljoen euro. Die overname zal Irish Ferries toelaten van een van zijn drie schepen op de Kanaalroute te verplaatsen naar de dienst tussen Rosslare (Ierland) en Pembroke (Wales). (RJ)

HHLA –

De groepsomzet van de Hamburgse terminal- en havenexploitant Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) daalde in het eerste kwartaal van 2024 met 0,3% naar 363,6 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) daalde met 23,9% naar 17,4 miljoen euro. De start van HHLA in 2024 werd bemoeilijkt door de verstoringen in de toeleveringsketens als gevolg van de situatie in de Rode Zee en het uitdagende economische klimaat. Schepen liepen vertraging op in de havens, wat weer gevolgen had voor de containerterminals en het achterlandverkeer van HHLA”, meldt HHLA. Dat was ook terug te zien in de subgroep ‘Port Logistics’ van HHLA. De omzet in de eerste drie maanden van 2024 daalde van 355,1 naar 354,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 25,6% tot 13,7 miljoen euro. Ondanks de trage start van 2024 handhaaft HHLA zijn verwachtingen voor de rest van het jaar. (JD)

ONDERNEMERSVERTROUWEN –

Het ondernemersvertrouwen in Nederland is opnieuw licht gestegen en komt aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 uit op -6%. Vooral in de autohandel/-reparatie en sector vervoer/opslag verbeterde het sentiment. Het tekort aan personeel blijft de belangrijkste belemmering voor ondernemers. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. (JKV)

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
DP World, HHLA, Irish Ferries/P&O Ferries en vertrouwen ondernemers – Flows

DP World, HHLA, Irish Ferries/P&O Ferries en vertrouwen ondernemers

Kort, Varia
Charlotte De Noose
'Spirit of Britain' van P&O Ferries
‘Spirit of Britain’ van P&O Ferries © P&O Ferries

DP World opende een nieuwe intermodale logistieke hub in het Roemeense Aiud, het bedrijfsresultaat van HHLA daalde in het eerste kwartaal met 23,9%, het ondernemersvertrouwen in Nederland stijgt licht

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login