Derde poging verwijdering brugdeel van boeg ‘Dali’ op maandagavond

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
Het brugdeel (sectie 4) over de boeg van de 'Dali'
Het brugdeel (sectie 4) over de boeg van de ‘Dali’ © David Adams U.S. Army Corps of Engineers, Baltimore District

Er werden al twee pogingen gestaakt om het brugdeel dat nog over containerschip ‘Dali’ ligt, te verwijderen. Spelbreker was het slechte weer. Vanavond wordt een derde poging gewaagd. De bergers willen het brugdeel gecontroleerd tot ontploffing brengen.

Het Key Bridge Response Unified Command is ondertussen al zo’n zes weken bezig met het opruimen van de wrakstukken van de Francis Scott Key Bridge. Op 26 maart 2024 werd de brug grotendeels verwoest na een aanvaring van het 300 meter lange containerschip ‘Dali’. De bergers willen nu door middel van kleine explosies, het brugdeel (sectie 4) verwijderen dat nog over de boeg van containerschip ‘Dali’ ligt.

Gecontroleerde ontploffingen

Aan het brugdeel worden zeer precieze insnijdingen gemaakt waarna er explosieven op gemonteerd worden. Door die gecontroleerd tot ontploffing te brengen, zullen de verschillende stukken van de brug weg van het schip in zee verdwijnen. De operatie is al tot tweemaal toe uitgesteld omwille van de slechte weersomstandigheden. Op maandagavond 13 mei lokale tijd zullen de bergers opnieuw proberen om de brug tot ontploffing te brengen.

“We blijven gefocust op het herstel van het maritieme transportsysteem en zorgen er tegelijkertijd voor dat het publiek en het milieu worden beschermd”, zegt kapitein David O’Connell, federaal coördinator ter plaatse van Key Bridge Response, bevoegd voor de bergingswerken. “Door het gebruik van precisiesnedes verminderen we de risico’s voor ons personeel en kunnen we veilig en efficiënt doorgaan met het vrijmaken van het kanaal voor de haven van Baltimore.”

Eens het brugdeel verwijderd is van de boeg van het schip, zou de ‘Dali’ losgetrokken kunnen worden. Vervolgens zal het schip terug naar de haven van Baltimore gesleept worden.

Nultolerantie drones

Bergers die dicht bij het schip aan het werk zijn, zullen tijdens de ontploffing gehoorbescherming moeten dragen. De bergers hebben samengewerkt met het Maryland Department of Emergency Management om voorafgaand aan de gecontroleerde ontploffingen, die hoogstens 2 tot 5 seconden zullen duren, een telefonische melding uit te sturen om de gemeenschappen in de buurt van de brug zo goed mogelijk te informeren. Gehoorbescherming is niet vereist buiten de veiligheidsperimeter van 2.000 meter die eerder al werd ingesteld. Hier zal de geluidshinder te vergelijken zijn met die van een standaard vuurwerkshow.

Agenten van de Maryland State Police en aanverwante wetshandhavingsinstanties zullen het gebied afschermen en toeschouwers zullen op een afstand gehouden worden. Geen enkel vaartuig of persoon mag de veiligheidszone betreden zonder toestemming. Ook zal er een tijdelijke vliegbeperking ingesteld worden over een straal van twee zeemijlen vanaf het midden van de brug en vanaf de oppervlakte tot en met 1.500 voet boven de grond.

Er geldt een nultolerantiebeleid voor het gebruik van drones binnen de door de Federal Aviation Administration (FAA) ingestelde “No Drone Zone”. Iedereen die probeert met een drone te vliegen op een verboden manier, kan worden gearresteerd, vervolgd, beboet en/of veroordeeld tot gevangenisstraf.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.