Esther Henderickx (UA) wint PSA University Award 2024

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Ellen Peeters (communication & marketing officer bij PSAU), Esther Henderickx en Wim Van Roy (manager PSAU)
Ellen Peeters (communication & marketing officer bij PSAU), Esther Henderickx en Wim Van Roy (manager PSAU) © PSA Antwerp

PSA University reikte op 7 mei 2024 de ‘PSAU award 2024’ uit aan Esther Henderickx (25) van de Universiteit Antwerpen (UA). Esther wist de jury te overtuigen met haar masterproef ‘Wat is de juridische en economische impact van waterstof als brandstof op de scheepvaartsector vanuit een shipowners perspectief?’.

Voor de derde keer op rij reikt de PSA University (PSAU) een award uit waarmee het opleidingsdepartement van PSA sterke masterproeven binnen de opleiding Maritiem en Logistiek Management (MLM) wil belonen. De master MLM versterkt de kennis van studenten op het gebied van transport en logistiek en sluit aan bij verschillende bachelor- en masteropleidingen in Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op vier essentiële aspecten binnen de transportsector: economie, juridische kaders, technologie en duurzaamheid.

Hedendaagse business

“Net zoals de UA, wil ook PSA studenten ondersteunen en dit soort projecten in de schijnwerpers zetten. Daarom reiken we vanuit ons opleidingsdepartement PSA University jaarlijks een prijs uit aan studenten die zich verdiepen in hedendaagse business-onderwerpen over de maritieme sector en bijdragen aan oplossingen voor uitdagingen waar ons bedrijf voor staat”, zegt Wim Van Roy, manager van PSAU. “Het stukje duurzaamheid, een pijler binnen de opleiding, vinden we ook terug in de masterproef en dat is een extra meerwaarde voor ons bij PSA. Een voortrekkersrol spelen op het gebied van klimaatactie en duurzame groei stimuleren in de haven- en logistieke sector, is immers een topprioriteit.”

Toekomstige managers

Dr. Valentin Carlan, opleidingsverantwoordelijke MLM aan de UA: “De link met PSA is voor ons bijzonder interessant omdat dit perfect aansluit bij onze visie om toekomstige managers op te leiden. Wij willen onze studenten niet alleen theoretische concepten uitleggen, maar ook laten zien hoe deze concepten toegepast worden in de echte wereld. Via de PSAU-award willen we aantonen dat onze studenten en onderwerpen verankerd zijn in de realiteit en dat we bijdragen aan het oplossen van uitdagingen waarmee hedendaagse bedrijven worden geconfronteerd.”

Juristiek en duurzaamheid

Esther Henderickx vertrok voor haar masterproef vanuit de probleemstelling dat er in de scheepvaartindustrie nog veel fossiele brandstoffen worden gebruikt en er nood is aan oplossingen. “De markt van brandstofprijzen is heel volatiel. Op beleidsmatig niveau, wordt er steeds meer van een scheepseigenaar afgedwongen om aan de milieunormen te kunnen voldoen”, vertelt ze. “Juristiek en duurzaamheid zijn twee thema’s die mij heel sterk boeien. Vandaar dat ik in overleg met mijn promotor op het onderwerp ‘Wat is de juridische en economische impact van waterstof als brandstof op de scheepvaartsector vanuit een shipowners perspectief?’ ben gekomen.”

Productie- en bunkerinfrastructuur

“Uit mijn onderzoeksresultaten is gebleken dat waterstof een heel duurzaam alternatief is om de scheepvaartsector te vergroenen op lange termijn. Naarmate de economie en de technologieën vorderen, wordt de productie en implementatie van waterstof gestimuleerd.” Esther verwijst daarbij naar CMB.TECH en zijn pioniersrol in de ontwikkeling van waterstoftechnologieën als voorbeeld. Begin 2022 stapte CMB.TECH in een joint venture met het Namibische familiebedrijf Ohlthaver & List (O&L) om onder de noemer ‘Cleanergy Solutions Namibia’ projecten voor waterstofproductie in Namibië te ontwikkelen. “Dat is al een hele mooie stap om groene waterstof te implementeren en de drempel te verlagen”, zegt ze.

Maar, er is nog werk aan de winkel, zeker op het vlak van productie- en bunkerinfrastructuur. “Door de complexe samenstelling van waterstof, zal dat veel geld kosten. Beleidsmakers kunnen shipowners ook ’triggeren’ om de overstap naar waterstof te maken door belastingen te heffen op het gebruik van vervuilende brandstoffen, maar dat is momenteel nog minimaal”, zegt ze.

Kostenplaatje

In haar thesis concludeert ze dat het kostenplaatje voor een scheepseigenaar heel belangrijk blijft. “Fossiele brandstoffen blijven ten opzichte van groene brandstoffen, zoals waterstof, voor een scheepseigenaar interessanter omdat de kost veel lager is”, zegt ze. “Het gebruik van dual-fuelmotoren kan alvast dienen als opstapje naar waterstof. Ook blauwe en grijze waterstof zijn al een goede optie voor er naar groene waterstof wordt overgeschakeld.”

“Ik ben aangenaam verrast dat ik de PSAU Award heb gewonnen. Duurzaamheid blijft een urgent onderwerp waar we ons blijvend voor moeten inzetten. Ik ben blij dat ik hieraan heb kunnen bijdragen met mijn masterproef”, besluit ze.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.
Esther Henderickx (UA) wint PSA University Award 2024 – Flows

Esther Henderickx (UA) wint PSA University Award 2024

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Ellen Peeters (communication & marketing officer bij PSAU), Esther Henderickx en Wim Van Roy (manager PSAU)
Ellen Peeters (communication & marketing officer bij PSAU), Esther Henderickx en Wim Van Roy (manager PSAU) © PSA Antwerp

PSA University reikte op 7 mei 2024 de ‘PSAU award 2024’ uit aan Esther Henderickx (25) van de Universiteit Antwerpen (UA). Esther wist de jury te overtuigen met haar masterproef ‘Wat is de juridische en economische impact van waterstof als brandstof op de scheepvaartsector vanuit een shipowners perspectief?’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login